Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radoslava Horňáková
dnes 22. októbra 2024 o 11:16
Čas čítania 0:39

Podvodník na Slovensku úplne ovládol telefón užívateľa, pripravil ho o 5 000 €. Získal prístup ku všetkým jeho digitálnym údajom

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Neznámy páchateľ získal cez mobilný telefón prístup ku všetkým digitálnym údajom muža a spôsobil mu škodu 5 000 eur.

Polícia v Hanušovciach nad Topľou rieši netradičný prípad kybernetického podvodu, pri ktorom neznámy páchateľ získal prístup ku všetkým digitálnym údajom obete a spôsobil jej škodu vo výške 5 000 eur, informuje Polícia SR.

Všetko sa to začalo, keď podvodník kontaktoval muža prostredníctvom mobilného telefónu. Ten si jeho kontakt uložil do telefónu aj do e-mailu, netušiac, čo ho čaká. Následne si na odporúčanie podvodníka nainštaloval do telefónu aplikácie, ktoré však neboli také nevinné, ako sa zdalo. Tieto aplikácie prevzali kontrolu nad zariadením a získali povolenia na všetku dátovú komunikáciu.

22. mája 2024 o 12:30 Čas čítania 6:20 Okradol ma podvodník na Facebooku, takto som ho s policajtmi chytila Okradol ma podvodník na Facebooku, takto som ho s policajtmi chytila

Kvôli škodlivým aplikáciám prišiel o všetky dáta na zálohových úložiskách, zmenili sa povolenia pre užívateľské kontá a muž stratil prístupové údaje na svoje sociálne siete. Prišiel tak o dôležité informácie a jeho digitálny život bol prakticky zničený.

Polícia upozorňuje na rastúci počet podobných prípadov a vyzýva verejnosť, aby bola opatrná pri komunikácii s neznámymi osobami. Inštalácia aplikácií z neoverených zdrojov môže viesť k vážnym bezpečnostným rizikám. Je dôležité overovať si kontakty a chrániť svoje osobné údaje a zariadenia.

Domov
Zdieľať
Diskusia