Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
10. marca 2023, 10:03
Čas čítania 1:17

Na Slovensku začne maturitný týždeň: Prečítajte si, čo všetko študentov čaká a aké sú podrobnosti

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V utorok čaká maturantov externý test a slohová práca zo slovenského jazyka a literatúry, ktoré bude písať viac ako 37-tisíc žiakov.

Viac ako 41-tisíc maturantov absolvuje budúci týždeň písomné maturity. V dňoch od 14. do 17. marca si budú overovať svoje znalosti zo slovenského jazyka a literatúry, z cudzieho jazyka, matematiky a v prípade žiakov maďarskej a ukrajinskej národnosti aj z ich materinského jazyka. Z celkového počtu maturantov je vyše 2 400 žiakov so zdravotným znevýhodnením. Informovalo o tom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

O deň neskôr, v stredu, budú všetci maturanti písať externý test a slohovú prácu z vybraného povinného cudzieho jazyka na úrovni B1 alebo B2. Pre žiakov z bilingválnych stredných škôl, ktoré nemajú uzavretú medzinárodnú zmluvu, je povinný externý test a slohová práca z druhého jazyka na úrovni C1.

„Najviac maturantov sa tradične prihlásilo na anglický jazyk, spolu na všetkých troch úrovniach je to takmer 35 800 žiakov,“ uvádza ministerstvo. V poradí záujmu nasleduje nemecký jazyk (1 068 žiakov) a ruský jazyk (443 žiakov). Francúzsky jazyk si vybralo 14 maturantov, španielsky jazyk štyria a jeden žiak si zvolil maturitu z talianskeho jazyka.

Témy na slohy budú vyhlásené v Rádiu Slovensko

Vo štvrtok čaká vyše 5 100 maturantov externý test z matematiky. Maturitný týždeň uzavrie v piatok externý test a slohová práca zo slovenského jazyka a literatúry a z ukrajinského jazyka a literatúry pre žiakov zo škôl s vyučovacím jazykom národnostných menšín.

14. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 4:11 KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje? KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje?

Témy písomnej formy internej časti maturitnej skúšky (slohovej práce) z vyučovacích jazykov budú žrebované a vyhlásené prostredníctvom živého vysielania v RTVS – v Rádiu Slovensko v utorok a piatok o 12.20 h.

Náhradný termín písomných maturít, ktorý je určený pre žiakov, ktorí sa zo zdravotných dôvodov nemôžu zúčastniť na riadnom termíne, je naplánovaný na 3. až 5. apríla a 12. apríla.

Výsledky žiakov z externej časti maturitnej skúšky z marcového a aprílového termínu budú pre všetky školy sprístupnené 5. mája. Výsledky žiakov v papierovej forme budú školám doručené v dňoch 9. – 10. mája. Ďalší náhradný termín a opravný termín písomných maturít sa uskutoční od 5. do 8. septembra.

Maturitné skúšky zo slovenčiny.
Maturitné skúšky zo slovenčiny. Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Domov
Zdieľať
Diskusia