Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
4. apríla 2023 o 18:00
Čas čítania 0:47

VEĽKÁ ZMENA: Pre pacienta na Slovensku po novom nepríde sanitka, ale iba osobné auto s lekárom. Sľubuje to nový plán

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ministerstvo zdravotníctva navrhuje na základe podnetov od záchranárov výrazné zmeny. Po novom by za pacientom nechodila sanitka.

V zdravotnom sektore na Slovensku by mali začať platiť od roku 2025 zásadné zmeny. Tie súvisia so zaradením RV vozidiel do prevádzky.

Po novom v domácnosti navštívi pacienta lekár so záchranárom, ktorí tvoria posádku RV vozidla. K takejto úprave v záchrannej zdravotnej starostlivosti by malo dôjsť po tom, čo v jej systéme pribudnú nové stretávacie alebo rendez-vous (RV) vozidlá, informuje Nový Čas.

Rovnaký systém využívajú aj v susednej Českej republike, kde nie sú automatické výjazdy sanitiek bežné už viac ako tridsať rokov. Podobné využívanie RV vozidiel je však populárne aj v iných európskych krajinách.

Ako to bude vyzerať v praxi?

Novinka by sa najskôr mala testovať len v krajských mestách. K pacientom by počas skúšobného obdobia najprv prišli RV vozidlá. Sanitka by do domácnosti zavítala až v krajnom prípade, keď by bol potrebný jej zásah alebo prevoz na centrálny či urgentný príjem.

Ak po kontrole posádkou RV vozidla príslušný lekár usúdi, že nie je potrebná ďalšia zdravotná starostlivosť, pacienta záchranári ponechajú v domácej starostlivosti.

8. októbra 2024 o 16:00 Čas čítania 5:38 Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu

K zmene by podľa aktuálnych plánov malo dôjsť najneskôr na jeseň roku 2025. V praxi by mal nový systém pomôcť nielen pacientom, ale aj lekárom. Tí by takýmto spôsobom mali možnosť vyšetriť väčšie množstvo pacientov.

Sanitky.
Sanitky. Zdroj: TASR/Lukáš Mužla
Domov
Zdieľať
Diskusia