Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
6. mája 2023 o 16:58
Čas čítania 0:44

Na juhu Francúzska zakázali predaj bazénov. Krajina čelí veľkému suchu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Okrem nákupu bazénov bude zakázané aj ich napĺňanie, ale i umývanie áut či polievanie záhrad.

Francúzsky minister pre ekologickú tranzíciu Christophe Béchu oznámil radikálny krok, keď v živom vysielaní RTL vyhlásil zákaz predaja nových nadzemných bazénov v regióne Pyrénées-Orientales. V južnom regióne susediacom so Španielskom bude platiť od 10. mája, pričom ide o súčasť širších opatrení v súvislosti s obmedzením používania vody v častiach krajiny, ktoré sú najviac postihnuté suchom. V regióne Pyrénées-Orientales podľa ministra poriadne nezapršalo od začiatku roka.

„Je to jednoduché, zoči-voči takejto kríze nemôžeme povoliť nič iné okrem používania pitnej vody,“ povedal minister, ktorý doplnil, že obmedzenia vychádzajú z alarmujúceho stavu podzemných vôd. Francúzsko zažíva mimoriadne suchú jar. V porovnaní so situáciou spred roka, keď platili obmedzenia využívania vody v 8 krajoch, ich je dnes až 20. 

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

Medzi súvisiace obmedzenia patrí aj zákaz polievania záhrad, autoumyvární a napúšťania už jestvujúcich bazénov. „Zmena klímy je tu a teraz. Musíme sa vymaniť z kultúry hojnosti. Musíme prejaviť oveľa väčšiu zdržanlivosť v tom, ako využívame zdroje, ktoré máme,“ uzavrel minister.

Domov
Zdieľať
Diskusia