Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
8. mája 2023 o 14:15
Čas čítania 0:42

Ku klasickej sanitke zrejme pribudne nový typ záchranky. Osobné auto bude mať dvojčlennú posádku, ktorá poskytne pomoc na mieste

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V prípade potreby prevozu pacienta do nemocnice privolajú klasickú sanitku, no lekár bude voľný a bude môcť pokračovať k ďalším pacientom. Malo by to tak ušetriť posádku a urýchliť pomoc.

Okrem veľkých sanitiek nás možno budú zachraňovať aj nové druhy záchranky. Pôjde o malé osobné auto s dvojčlennou posádkou, s lekárom alebo lekárkou a záchranárom či záchranárkou. Vyplýva to z novely zákona, ktorá je momentálne v druhom čítaní, upozorňuje RTVS. Túto možnosť už testujú záchranári v Komárne.

Rýchlejšia pomoc

Výhodou osobných áut miesto veľkých sanitiek je najmä rýchlosť. V dopravnej špičke sa lekársko-zdravotnícky tím dostane k pacientom rýchlejšie, najmä vo veľkých mestách to môže ušetriť aj niekoľko minút, povedal pre RTVS vedúci tréningového centra ZaMED Patrik Brna. „Nezmestia sa sem nosidlá, ale je tu komplet vybavený batoh, odsávačka, defibrilátor, všetky lieky, ktoré potrebujú.“

Na miesto teda prichádza lekár ako prvý, pacienta stabilizuje a v prípade potreby privolá aj sanitku na prevoz pacienta. Ak už s ním nemusí počas prevozu byť, je voľný a môže ísť k ďalším pacientom. Momentálne platí, že lekár zvykne ostávať s pacientom po celý čas transportu, a to aj v prípade prevozu medzi mestami, čo ho „vyblokuje“ aj na niekoľko hodín.

Malé záchranky sú v zahraničí rozšírené, využívajú ich aj v Českej republike.

Domov
Zdieľať
Diskusia