Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tímea Krauszová
8. mája 2023, 13:22
Čas čítania 0:53

Symboly adorujúce Rusko, Putina a jeho vojnu v týchto dňoch v Estónsku neuvidíš. Hrozí za ne pokuta 1200 €

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Pokutu bez diskusie dostanú za ruské vlajky či sovietske vlajky, týka sa to aj znakov s písmenami Z a V, a to v dňoch 5. až 9. mája. Minulý rok bola priemerná výška pokuty za rovnaké priestupky 400 eur.

V dňoch 5. až 9. mája dostanú ľudia v Estónsku pokutu vo výške 1200 eur v prípade, že majú na verejnosti ruské či sovietske vlajky. Pokuta hrozí aj za iné proruské symboly, napríklad písmená V a Z. Informoval o tom miestny denník Postimees.

Estónsko zakázalo ruské symboly na jar 2022, krátko po invázii na Ukrajinu. Prejavilo tým plnú podporu napadnutej krajine. Ministerstvo vnútra odsudzuje akúkoľvek podporu voči agresorovi a každý, kto schvaľuje vojnu, ktorú Rusko rozpútalo, nesie morálnu spoluzodpovednosť za vojnové zločiny, argumentujú online.

Minulý rok bola suma 1200 eur vnímaná ako maximálna výška pokuty, pričom podľa členky polície, ktorá situáciu vysvetľovala vo videu, sa o sume dalo dohodovať. Zvyčajne polícia požiadala ľudí, aby symboly odstránili alebo odložili. Ak nesúhlasili, tak im vyrubili pokuty, v priemere vo výške 400 eur. „Tento rok nebudeme viesť dialóg,“ varuje estónska polícia.

Zákaz platí aj na sociálne siete, takže ľudia, ktorí publikujú zakázané symboly online, by takisto potenciálne mohli pokutu dostať.

Klikni sem pre podrobné vysvetlenie, akú symboliku so sebou nesie písmeno Z na tankoch.

Späť
Zdieľať
Diskusia