Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eliška Hulová TASR
25. mája 2023 o 16:53
Čas čítania 0:57

Za 1 noc v centre Bratislavy zaplatíš od leta o 105 % vyššiu daň. Hlavné mesto si vypýta viac ako mnohé západné metropoly

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Hlavné mesto zvýši sadzbu dane za ubytovanie. V Starom Meste to bude po novom 3,50 € na osobu a prenocovanie.

Bratislava zvýši dane za ubytovanie. V prípade ubytovacích zariadení v Starom Meste bude po novom 3,50 eura na osobu a prenocovanie, na území zvyšných 16 bratislavských mestských častí vo výške troch eur. Vyplýva to z novely všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktorú vo štvrtok schválilo bratislavské mestské zastupiteľstvo.

Pôvodné nariadenie z roku 2016 určilo jednotnú sadzbu 1,70 eura na osobu a prenocovanie. „Zvýšenie predstavuje pri navrhovanej sadzbe tri eurá 76-percentný nárast a pri sadzbe 3,50 eura až 105-percentný nárast,“ konštatuje dôvodová správa materiálu. Nariadenie začne platiť od 1. júla 2023.

Priplatíš si v každom ubytovaní

V roku 2022 predstavoval príjem z dane za ubytovanie 3 548 516 eur. Schválením nových sadzieb by mohol v roku 2023 dosiahnuť príjem podľa bratislavského magistrátu 4 837 242 eur. To by znamenalo zvýšenie príjmu do rozpočtu mesta v tomto roku o približne 1 288 726 eur. V roku 2024 sa predpokladá príjem do mestskej pokladnice vo výške 5 416 265 eur.

Predmetom dane za ubytovanie je prechodné ubytovanie fyzickej osoby v ubytovacom zariadení. Ním môže byť hotel, motel, botel, hostel či penzión, ale aj apartmánový, kúpeľný a liečebný dom. Rovnako tak ubytovňa, chata, zrub, bungalov, kemping, minikemp, rodinný dom alebo byt v bytovom a rodinnom dome.

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

Od dane je oslobodená osoba s ťažkým zdravotným postihnutím vrátane svojho sprievodcu, osoba do 18 rokov veku alebo staršia ako 70 rokov. Môže to byť aj študent do 26 rokov veku, ak sa sústavne pripravuje na budúce povolanie formou denného štúdia.

Bratislava
Zdroj: Unsplash / Martin Katler
Domov
Zdieľať
Diskusia