Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
31. mája 2023, 19:22
Čas čítania 0:39

V Chorvátsku sa medzi deťmi šíri nepríjemná choroba, ktorá pokazí dovolenku. Zverejnili príznaky aj možnosti liečby

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Chorvátski lekári zaznamenali v uplynulých mesiacoch vysoký nárast výskytu tzv. piatej choroby.

Slováci, ktorí tento rok plánujú vycestovať na začiatku leta do Chorvátska, by mali zbystriť pozornosť. V populárnej dovolenkovej destinácii sa totiž medzi deťmi rýchlo šíri vírusové ochorenie, informuje portál TV Noviny na základe správy lokálneho portálu Dnevnik.

Ochorenie je známe pod názvom piata choroba (Erythema infectiosum acutum). Jeho hlavnými príznakmi u detí je červená vyrážka v oblasti tváre, ale aj vysoké horúčky. Tamojší zdravotníci v posledných mesiacoch zaznamenali veľký nárast výskytu tejto choroby u maloletých, a tak by mali zbystriť aj turisti, ktorí sa do Chorvátska v lete chystajú pricestovať so svojimi rodinami.

Príznaky a liečba

Piata choroba sa šíri vzduchom – pri kašľaní alebo telesnom kontakte s nakazenými. Jej inkubačná lehota je v priemere od 4 dní do 3 týždňov. Jej najčastejšími príznakmi sú napríklad bolesť hlavy, zvýšené teploty, únava či bolesti brucha.

Pre nakazené deti neexistujú žiadne antibiotiká, keďže ide o vírusové ochorenie. Odborníci u maloletých odporúčajú pokojový režim s dostatkom tekutín. Dieťa by sa potom malo liečiť zhruba jeden týždeň od prejavenia príznakov.

V Chorvátsku sa medzi deťmi šíri vírusové ochorenie.
V Chorvátsku sa medzi deťmi šíri vírusové ochorenie. Zdroj: Unsplash/Vidar Nordli-Mathisen
Domov
Zdieľať
Diskusia