Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
5. júna 2023, 15:03
Čas čítania 0:51

Štefana Harabina obžalovali. Za status o ruskej invázii mu hrozí väzenie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

„Je nesporné, že Putin a Ruská federácia postupovala v súlade s medzinárodným právom. Nemôže byť agresorom,“ napísal Harabin krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajine.

Štefana Harabina obžalovali za status o schvaľovaní ruskej invázie. Minulý týždeň na neho špeciálna prokuratúra podala obžalobu, informuje Denník N. 

Bývalý sudca Najvyššieho súdu vo ferbuári 2022, krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, vyhlásil, že by urobil presne to isté čo Putin. „Je nesporné, že Putin a Ruská federácia postupovala v súlade s medzinárodným právom. Nemôže byť agresorom,“ napísal Harabin. 

Status neskôr z Facebooku vymazal. „Harabina prokuratúra obžalovala pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia, ako aj pre prečin schvaľovania trestného činu,“ priblížila hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová.

Vo veci by mal rozhodovať Špecializovaný trestný súd. V prípade dokázania viny Harabinovi hrozia tri roky za mrežami. 

Vinu odmieta

Národná kriminálna agentúra Harabina zadržala a obvinila z trestného činu schvaľovania trestného činu a extrémistického trestného činu ešte v máji 2022. Spáchanie trestného činu vtedy rázne odmietal. Na otázku, či odsudzuje ruský útok na Ukrajinu, nechcel odpovedať priamo. Neustále sa pritom odvolával na ruskú propagandu, ktorá ako jeden z dôvodov útoku na nášho východného suseda uvádzala takzvanú denacifikáciu.

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

Celá záležitosť s jeho obvinením je podľa neho politická. „Evidentne ide o politickú akciu kriminálnika Lipšica a kriminálnika Honza za to, že som si bol uctiť pamiatku vojakov, a za to, že som povedal, že je banderovský režim na Ukrajine. Ja som odporca nacizmu a banderizmu,“ povedal minulý rok.

Štefan Harabin.
Štefan Harabin. Zdroj: Plus 7 dní
Domov
Zdieľať
Diskusia