Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Adam Novosad TASR
8. júna 2023, 7:30
Čas čítania 2:03

FOTO: Toto nie je fotomontáž. Oblohu v New Yorku zafarbil nebezpečný dym nažlto, úrady vyzvali ľudí, aby nevychádzali z domu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Severnú Ameriku momentálne trápi dym z kanadských lesných požiarov.

Keby človek nevedel, čo sa deje, mal by pocit, že sa New Yorkom práve prehnala piesková búrka. Úrady v Kanade aj USA museli vydať varovania pred vysokým rizikom, ktoré pre ľudské zdravie predstavuje zhoršená kvalita ovzdušia.

Ovzdušie zamorili lesné požiare v Kanade, ktorá sa rozhoreli neďaleko amerických hraníc, a tak teraz dym spolu s rôznymi čiastočkami prúdi smerom na juh, kde zasiahol New York. Toto varovanie, ktoré vydali úrady v obidvoch krajinách, sa týka miliónov obyvateľov Severnej Ameriky, nielen ľudí v meste, ktoré nikdy nespí.

Najviac postihnuté dymom sú aktuálne kanadské provincie Ontário a Québec, ale aktuálne naň doplácajú aj obyvatelia štátov New York a Connecticut, kde už úrady kvalitu ovzdušia označili ako „nezdravú“.

new yorknew yorknew yorknew york
Zobraziť galériu
(6)

Veľmi vysoké riziko

Kanadské úrady už od utorka vydali pre oblasť Ottawy výstrahu, podľa ktorej kvalitu ovzdušia klasifikovali ako „veľmi vysoko rizikovú“. O niečo lepšia situácia je v oblasti Toronta, kde zatiaľ kanadské úrady situáciu označujú ako „vysoko rizikovú“, no v žiadnej z týchto oblastí neodporúčajú pretrvávajúci pobyt na dymom znečistenom vzduchu mimo domova.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Následky požiarov teraz pocítili aj Newyorčania. Americká agentúra na ochranu životného prostredia zareagovala na dym z požiarov vydaním rozsiahlych varovaní, podľa ktorých je súčasný stav ovzdušia „nezdravý“ pre každého, kto má problém s dýchaním alebo mal v minulosti rôzne respiračné ťažkosti.

Ministerstvo ochrany životného prostredia štátu New York vydalo zdravotné odporúčanie pre viaceré okresy New Yorku vrátane Bronxu a Queensu.

Ohrozuje zdravie ľudí

„Kvalita ovzdušia v New Yorku je dnes na úrovni ohrozujúcej zdravie,“ varoval na svojom účte na Twitteri lekár verejného zdravotníctva Lucky Tran. Obyvateľom mesta odporučil, aby nosili rúška alebo respirátory, chránili sa pred dymom a vo vonkajšom prostredí aktuálne nevykonávali žiadnu namáhavú fyzickú aktivitu. V praxi to znamená ani žiadne športovanie.

Americké úrady dokonca vyzvali deti, ľudí vo veku nad 65 rokov a osoby s kardiovaskulárnymi alebo pľúcnymi ťažkosťami, aby nevychádzali z domu a radšej túto situáciu prečkali v uzavretom priestore. Odhady hovoria o tom, že dym by sa mal šíriť až do konca tohto týždňa.

8. apríla 2024, 19:00 Čas čítania 8:10 Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov

Postupujúcemu dymu navyše v New Yorku pomohla hmla, s ktorou sa dymové častice ľahko preplietli, a tak na mesto dopadol nepríjemný štipľavý opar.

Kanadu momentálne trápia lesné požiare, ktoré sa vyskytujú takmer vo všetkých desiatich provinciách a teritóriách. Najviac postihnutá je provincia Québec, kde lesné požiare v posledných dňoch rozšírili prepukajúce požiare spôsobené zásahom bleskom. 

Podľa Kanadského medzirezortného centra pre lesné požiare sa na území Kanady nachádza 425 aktívnych požiarov, z ktorých viac ako polovica je mimo kontroly. Doteraz požiare spálili takmer 10 miliónov hektárov, čo je 17-násobok priemeru za posledných 20 rokov. Požiare si tiež vynútili evakuáciu viac ako 120 000 ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia