Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
25. júla 2023, 12:30
Čas čítania 0:34

Občiansky a vodičský preukaz v telefóne môže byť čoskoro realitou. EÚ zverejnila, koľko času majú členské krajiny

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Na Slovensku sa digitálnej identifikácie dočkáme až v roku 2025. Členské krajiny EÚ budú mať podľa cieľov projektu EUDI rok na to, aby systém adaptovali do každodenného života.

Digitálny občiansky a vodičský preukaz môže byť už čoskoro realitou aj v našich končinách. Európska únia plánuje zaviesť jednotný európsky občiansky preukaz, ktorý by mal každý občan v digitálnej podobe. Nový systém identifikácie EUDI by sa podľa informácií portálu Techbyte.sk mal vzťahovať aj na vodičské preukazy. 

Systém by mal plošne nastúpiť v roku 2025, no v niektorých krajinách EÚ už funguje. Francúzsko a Nemecko sú prvé krajiny, ktoré skúšajú novú formu dokladov v digitálnej podobe. Ide o experiment, ktorý ukáže, či má nová aktualizácia potenciál v každodennom živote. 

Na Slovensku sa digitálnej identifikácie dočkáme až v roku 2025. Členské krajiny EÚ budú mať podľa plánov projektu EUDI rok na to, aby systém adaptovali do každodenného života a zaviedli do štátnej správy. Hmotné kartičky však nezmiznú. Podľa plánov EÚ bude mať každý občan slobodné rozhodnutie, či sa na nový systém adaptuje alebo zostane pri overenej klasike.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia