Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
12. augusta 2023, 15:18
Čas čítania 0:46

Najjedovatejší pavúk Slovenska pohrýzol vlani 3 ľudí. Takéto mali prejavy

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Protipavúčie séra sú na Slovensku aktuálne nedostupné.

Národné toxikologické informačné centrum (NTIC) Univerzitnej nemocnice Bratislava vlani zaznamenalo sedem prípadov uhryznutia pavúkom. Z toho v troch prípadoch išlo o jedovatého pavúka pradiarku pestrú„K 24. júlu 2023 evidujeme päť prípadov, z toho v troch prípadoch išlo o pradiarku pestrú,“ uviedla Blažena Cagáňová z NTIC.


Na Slovensku sa predpokladá výskyt asi 942 druhov pavúkov. „Pavúk obyčajne neútočí na človeka, ak áno, tak len v sebaobrane. Väčšinu uhryznutí spôsobujú iné článkonožce. Pavúk uhryzne len raz, opakované uhryznutia sú raritné,“ ozrejmilo NTIC na svojom webe.


Ranu po uhryznutí tvoria dve bodky vzdialené jeden až desať milimetrov, pričom pavúk do nej nemusí vypustiť jed. „Jed niektorých pavúkov môže vyvolať nekrózu kože v mieste uhryznutia, chĺpky pavúkov môžu vyvolať alergickú reakciu alebo sekundárnu infekciu. Existujú aj pavúky, ktorých jed je neurotoxický,“ priblížilo NTIC.


Liečba spočíva podľa odborníkov v dezinfekcii miesta uhryznutia, potlačení bolesti a svrbenia a v liečbe zápalu. „Existujú aj protipavúčie séra, no na Slovensku sú v tomto čase nedostupné,“ vravia experti.


Na Slovensku žije voľne v prírode jedovatý pavúk pradiarka pestrá, ktorej výskyt je relatívne zriedkavý. Po jej uhryznutí sa podľa odborníkov pacienti sťažovali napríklad na prudkú rozširujúcu sa bolesť, sťažené dýchanie a zvýšenú teplotu.

25. augusta 2022, 14:30 Čas čítania 5:07 Toto je najjedovatejší pavúk, ktorý žije na Slovensku. Má veľké červené hryzadlá, ktorými dokáže prehryznúť kožu, hovorí expert Toto je najjedovatejší pavúk, ktorý žije na Slovensku. Má veľké červené hryzadlá, ktorými dokáže prehryznúť kožu, hovorí expert
Domov
Zdieľať
Diskusia