Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Jana Chovancová
19. augusta 2023, 17:18
Čas čítania 1:11

Medzinárodná šachová federácia zakáže účasť transrodovým ženám v súťažiach. Ľudia sa proti zmenám búria

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Podľa federácie má zmena pohlavia výrazný vplyv na postavenie hráča. Argument sa používal pri športoch s intenzívnou fyzickou aktivitou, čo šach rozhodne nie je.

V šachu zaviedli obmedzenia pre transrodové ženy a mužov. Podobne ako pri ragby, plávaní a atletike, kde majú transrodové ženy zákaz účasti na medzinárodných podujatiach, zaviedli po novom pravidlá aj v šachu. Píše o tom NPR.

Medzinárodná šachová federácia FIDE má zakázať účasť transrodových žien v ženských súťažiach, kým nevykoná „analýzu“. Tá môže trvať až dva roky. Organizácia má zároveň v pláne odstrániť niektoré tituly získané hráčmi, ktorí zvíťazili v ženských kategóriách a neskôr zmenili svoje pohlavie na mužské. Rovnako odstráni aj niektoré, ktoré získali transrodoví muži. Tituly by podľa federácie mohli byť obnovené v prípade, že hráč dokáže „preukázať vlastníctvo príslušného preukazu FIDE a skutočnosť, že je držiteľom titulu“, uviedla FIDE

Federácie naprieč svetom sú pobúrené

V uplynulých dňoch sa proti novým zmenám postavili viaceré šachové federácie vrátane tých v Spojených štátoch amerických a Nemecku. „Ak je osoba právne uznaná ako žena, je pre nás nepochopiteľné, čo chce FIDE ešte kontrolovať a prečo na to potrebuje dva roky,“ napísala v piatok Nemecká šachová federácia vo vyhlásení.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

FIDE uviedla, že po príleve žiadostí o zmenu pohlavia nové predpisy týkajúce sa transrodových hráčov skrátka musela prijať. Dospela k záveru, že „zmena pohlavia je zmenou, ktorá má významný vplyv na postavenie hráča“, pričom tento argument bežne používali medzinárodné riadiace orgány, ktoré dohliadajú na športy s intenzívnou fyzickou aktivitou. Šach medzi ne, logicky, nepatrí.

Národné centrum pre transrodovú rovnosť uviedlo, že nové smernice sú pre ženy, ako aj pre samotnú hru urážlivé. Proti pravidlám sa postavili aj šachové hviezdy z celého sveta, podľa ktorých prinesú transrodovým súťažiacim zbytočnú ujmu. „Nové pravidlá spôsobia, že transrodoví šachisti na celom svete budú stáť pred strašnou dilemou: tranzícia alebo koniec so šachom,“ napísal profesionálny šachista Yosha Iglesias, podľa ktorého môžu takéto zmeny viesť k depresii či samovražde.

Nové pravidlá by mali vstúpiť do platnosti v pondelok.

Domov
Zdieľať
Diskusia