Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová
21. augusta 2023, 8:22
Čas čítania 0:52

Obrovský automobilový zamestnávateľ má problém. Zavaria mu elektromobily z Číny

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na konkurenciu doplatí najmä ekonomika Nemecka, no zasiahne aj Česko a Slovensko. Pripraviť nás môže až o niekoľko miliárd.

Budúcnosť Volkswagenu na Slovensku je neistá, môžu za to čínske automobilky. Tie plánujú expandovať do Európy a priniesť elektromobily, po ktorých je čím ďalej, tým väčší dopyt. O tom, čo by to mohlo pre nás znamenať, píšu Hospodárske noviny

Popularita elektromobilov sa zvyšuje, o čom vedia aj čínske automobilky. Ak podniknú isté kroky, môže to ohroziť pozíciu západných značiek v Európe. Problémy zaznamenal už aj jeden z najväčších automobilových zamestnávateľov na Slovensku Volkswagen, ktorý hlási prepad ziskov. Okrem toho ho trápi aj slabý dopyt po elektromobiloch. 

„Tento trh je najdôležitejším z pohľadu krajín, kam smerujú naše produkty,“ uviedol na výročnej konferencii člen predstavenstva pre finančnú oblasť Volkswagen Slovakia Frank Rösler s tým, že tam smeruje takmer každé štvrté vozidlo vyrobené u nás.

Predpokladá sa, že nielen budú čínske automobilky predávať v Európe milióny áut, pričom sem budú vozidlá nielen prinášať, ale budú ich tu aj priamo vyrábať. Zároveň treba rátať s tým, že sa vývoz európskych áut do Číny radikálne zmenší. Konkurencia tak môže pripraviť našich výrobcov do roku 2030 o zisk v hodnote sedem miliárd eur ročne. 

18. mája 2024, 11:30 Čas čítania 0:17 KVÍZ: Spoznáš nové modely áut podľa ich prednej masky? KVÍZ: Spoznáš nové modely áut podľa ich prednej masky?

Na konkurenciu by mala najviac doplatiť ekonomika Nemecka, ale aj Slovenska a Česka. Otázkou však zostáva, či budú mať ľudia o elektromobily záujem. Odborníci si však myslia, že by mohli mať úspech najmä vďaka priaznivej cene v kombinácii s dobrou kvalitou.

Domov
Zdieľať
Diskusia