Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eduard Starkbauer
19. septembra 2023, 18:33
Čas čítania 0:36

Vysoká pokuta za neospravedlnené hodiny: Koľko zaplatia rodičia záškolákov?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vo výnimočných prípadoch môžu rodičia skončiť aj vo väzení.

Rodičom na Slovensku hrozí za neospravedlnené hodiny ich potomka v tomto školskom roku vysoká pokuta. Podľa zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve im môže ich obec vyrúbiť pokutu vo výške od 30 eur do 331,50 eura, a to aj opakovane.

Ak totiž rodičia dieťa neprihlásia na povinnú školskú dochádzku alebo „ak dieťa vynechá viac ako 15 vyučovacích hodín v mesiaci alebo viac ako 60 vyučovacích hodín v príslušnom školskom roku“, ohrozujú jeho výchovu a zanedbávajú starostlivosť o povinnú školskú dochádzku.

Ak žiak vymešká 100 hodín, vzniká dokonca o podozrenie zo spáchania trestného činu ohrozenia mravnej výchovy v dôsledku umožnenia vedenia záhaľčivého života v zmysle ustanovenia §211 zákona č. 300/2005 Z. z. Trestného zákona. Pri porušení tohto paragrafu môžu byť rodičia potrestaní odňatím slobody. 

Spomínaný zákon, ktorý mnohé médiá prezývajú „bič na záškolákov“, vstúpil do platnosti v januári 2023 a bol súčasťou tzv. rodinného balíčka z dielne exministra financií Igora Matoviča.

Domov
Zdieľať
Diskusia