Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík
7. októbra 2023 o 9:55
Čas čítania 0:39

Na internátoch v Bratislave študenti našli šváby. Majú mať obavy?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V izbe si našli neželaných spolubývajúcich.

Študenti z internátov v Mlynskej doline sa vo facebookovej skupine Mladosť ~ Šturak ~ Átriaky ~ Manželáky sťažujú, že si v izbách našli švábov. Ako však pre tvnoviny.sk objasnil expert Martin Suvák z Botanickej záhrady Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, podľa zverejnených fotografií švába nie je dôvod na obavy.

„Je to určite zástupca radu švábov (Blattodea), teda jeden z takmer 5000 existujúcich druhov tejto skupiny na svete. Fotka je dosť rozmazaná, preto len odhadujem, že by mohlo ísť o druh Ectobius vittiventris,“ prezradil pre portál. 

Študenti sa však podľa jeho slov nemusia zrejme obávať. Problematické by vraj boli iné druhy švábov. Univerzita Komenského pod príspevky študentov napísala, že hmyz, ktorý na internátoch našli, je potrebné nahlásiť.

„Fotografiu som okamžite poslal dekanovi Prírodovedeckej fakulty UK, ktorý hmyz jednoznačne identifikoval ako Ectobius vittiventris. Je to pre človeka absolútne neškodný hmyz, v slovenčine označovaný ako ‚švábik‘, ktorý pravdepodobne náhodne priletel zvonka. Nebuduje si v interiéroch hniezda, a preto zamorenie nehrozí,“ objasnil situáciu pre Refresher prorektor pre vonkajšie vzťahy UK Radomír Masaryk.

Šváby
Zdroj: facebook.com/Mladosť ~ Šturak ~ Átriaky ~ Manželáky
Domov
Zdieľať
Diskusia