Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
27. októbra 2023, 13:55
Čas čítania 1:21

Prudké zmeny cien benzínu a nafty na Slovensku čoskoro skončia. Analytik odhadol ďalší vývoj

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vývoj cien pohonných látok ovplyvnili nižšie ceny 95-oktánového benzínu a 98-oktánového benzínu. Ceny LPG, motorovej nafty a skvapalneného zemného plynu (LNG) vzrástli.

Veľkoobchodné ceny benzínov a nafty na burze v Rotterdame mierne poklesli a zároveň sa cena ropy drží na 85,38 eura za barel (159 litrov). V najbližších týždňoch by sa preto ceny pohonných látok mali stabilizovať. V piatok to uviedol analytik spoločnosti XTB Marek Nemky.


„Väčšie cenové výkyvy by nastali v prípade nižšieho dopytu z dôvodu slabšej ekonomiky alebo výrazného stupňovania konfliktu na Blízkom východe,“ objasnil Nemky s tým, že aktuálny pokles veľkoobchodných cien sa na maloobchodných cenách prejaví iba mierne.

Európa má najnižšie zásoby benzínu a nafty za posledných 10 mesiacov 

Analytik však upozornil, že v Európe sú aktuálne jedny z najnižších zásob benzínu a nafty za posledných desať mesiacov. Exporty nafty z Blízkeho východu sú v októbri taktiež výrazne nižšie z dôvodu rutinných opráv v Saudskej Arábii.


Rafinérske marže tak podľa neho v prípade nafty dosahujú ešte stále vysoké hodnoty, a to 30 dolárov (28,46 eura) za barel. „Prichádzajúce dáta z eurozóny však naznačujú slabšiu ekonomiku, keďže tohtotýždňové dáta nákupných manažérov boli pod očakávania,“ dodal.


Ďalej uviedol, že ropa v minulom týždni opäť reagovala na prichádzajúce správy z Blízkeho východu a posilnila o 1,27 dolára za barel alebo o 1,4 % v prípade ropy Brent. Mierna stabilizácia situácie v Pásme Gazy spôsobila podľa neho pokles cien ropy o 4,1 %, teda o 3,78 dolára na cenu 88,38 dolára za barel. Izrael odďaľuje pozemný útok na Pásmo Gazy, čím podľa analytika v súčasnosti vymazáva rizikovú prémiu v prípade cien ropy.


Americké zásoby ropy narástli o 1,4 milióna barelov vďaka nižšej produkcii rafinérií. „Prekvapivo v USA narástli taktiež zásoby benzínu o 160-tisíc barelov, pričom sa očakával pokles o 900-tisíc barelov. Dáta z USA tak naďalej ukazujú slabší dopyt po benzíne, čo vyvoláva tlak na marže rafinérií a tým aj na koncové ceny pre spotrebiteľov,“ doplnil.


Štatistický úrad (ŠÚ) SR v piatok informoval, že vývoj spotrebiteľských cien pohonných látok v 42. týždni 2023 v porovnaní s cenami v 41. týždni 2023 ovplyvnili nižšie ceny 95-oktánového benzínu a 98-oktánového benzínu. Vzrástli ceny LPG, motorovej nafty a skvapalneného zemného plynu (LNG). Ceny stlačeného zemného plynu (CNG) sa nezmenili.

Čerpacia stanica OMV v Bratislave. Ilustračná fotografia.
Čerpacia stanica OMV v Bratislave. Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia