Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
9. novembra 2023, 15:31
Čas čítania 0:42

V tomto okrese stúpa počet prípadov vážneho vírusu. V desiatich obciach hlásia aktívne ohniská

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Doteraz bolo zaočkovaných viac ako 1 000 detí.

Počet prípadov vírusovej hepatitídy typu A (VHA) vo Vranovskom okrese stúpa. Od 4. septembra do štvrtka evidujú 129 prípadov žltačky.


„V okrese zaznamenávame stúpajúci trend ochorenia. Momentálne máme desať aktívnych ohnísk v obciach Vechec, Hencovce, Zámutov, Poša, Sedliská, Banské, Soľ, Kamenná Poruba, Vranov nad Topľou a Sačurov,“ uviedla Monika Kurucová, regionálna hygienička a generálna tajomníčka služobného úradu vo Vranove nad Topľou, s tým, že postupne dochádza k nárastu ochorenia v obciach Poša, Sedliská, Zámutov, Sačurov a Kamenná Poruba.

V obci Vechec, kde prvý prípad VHA zaznamenali 4. septembra, sa podľa nej situácia začína zlepšovať. Posledný prípad ochorenia tam nahlásili 27. októbra. V súvislosti s výskytom žltačky v okrese prijal tamojší RÚVZ viaceré opatrenia. „Osobám, ktoré boli v kontakte s chorým, bol nariadený lekársky dohľad pozostávajúci zo sledovania zdravotného stavu a aktívnej imunizácie. Dosiaľ bolo zaočkovaných viac ako 1 000 detí,“ spresnila Kurucová.

RÚVZ zároveň vydal rozhodnutím obciam Vechec, Poša, Zámutov, Sedliská, Kamenná Poruba a Sačurov zákaz organizovať hromadné podujatia. Okrem iného informoval a poučil o dezinfekcii výchovno-vzdelávacie inštitúcie, ako aj miestne samosprávy, predajne potravín či autobusových dopravcov.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP/Frank Augstein
Domov
Zdieľať
Diskusia