Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
12. decembra 2023, 7:28
Čas čítania 0:54

Vianoce na Slovensku si mnohí z nás „užijú“ pod perinou. Prípadov s chrípkou je čoraz viac, rozširuje sa hlavne v týchto častiach

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Epidemiológovia počas týždňa zaznamenali 55 329 prípadov akútnych respiračných ochorení.

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia v 49. týždni v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 6,8 percenta. Zvýšila sa aj chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia, a to o 17,8 percenta. Informovali o tom zo sekcie epidemiológie a pripravenosti na pandémie Úradu verejného zdravotníctva. 

Epidemiológovia počas týždňa zaznamenali 55 329 prípadov akútnych respiračných ochorení. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Bratislavskom kraji a najnižšiu v Banskobystrickom kraji. Ochorenia sa vyskytli najčastejšie vo vekovej skupine detí do piatich rokov. „Ochorenia hlásilo 53 percent všeobecných lekárov pre deti a dorast a 42 percent všeobecných lekárov pre dospelých,“ priblížil úrad.


Ako chrípku a chrípke podobné ochorenia v 49. týždni nahlásili 6 740 ochorení, čo predstavuje 12,2 percenta z celkového počtu hlásených akútnych respiračných ochorení.

Zatvárajú sa školy aj škôlky 

Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Trnavskom kraji, najnižšia v Bratislavskom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia bola vo vekovej skupine do piatich rokov.

27. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 3:47 Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia?

Úrad verejného zdravotníctva zároveň informoval, že 51 výchovno-vzdelávacích zariadení nahlásilo prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu. Išlo o 32 materských škôl a 17 základných škôl, jednu spojenú špeciálnu základnú školu s materskou školou a jednu strednú školu.


Úrad v 49. týždni nezaznamenal prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia. Takisto bolo spracovaných 902 prípadov ochorenia COVID-19. Podotkol, že z celkového počtu hlásených prípadov ochorenia bola za mesiac november najvyššia vekovo špecifická chorobnosť zaznamenaná vo vekovej skupine 65-ročných a starších osôb.

Domov
Zdieľať
Diskusia