Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
1. januára 2024 o 9:32
Čas čítania 0:52

Slovákov čaká prudká zmena počasia. V týchto oblastiach môžu očakávať ochladenie a sneženie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy prvého stupňa pred silným vetrom na horách.

Počasie sa po silvestrovskej noci zmení. Slováci musia počítať s dažďom a prehánkami vo viacerých častiach krajiny. Teploty by sa mali podľa portálu iMeteo.sk znížiť o pár stupňov.

Denná maximálna teplota sa bude pohybovať od 2 °C po 7 °C. Na juhozápade a juhu stredného Slovenska bude teplejšie a teploty dosiahnu hranicu 9 °C. Počasie bude komplikovať silný vietor, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť 9 m/s. Situácia bude horšia na vyššie položených miestach. Od stredných polôh bude vo viacerých oblastiach snežiť.

Na územie Slovenska aktuálne postupuje studený front zo západu, ktorý bude spojený s nízkym tlakom vzduchu prúdiacim z Atlantiku až nad Ukrajinu.

Dohľadnosť len 50 metrov

Na väčšine Slovenska treba v pondelok ráno rátať s hmlou, v niektorých regiónoch aj so silným vetrom na horách. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahy prvého stupňa, informuje o tom na svojom webe.


Výstrahy pred hmlou platia pre Banskobystrický, Košický a Žilinský kraj, ale aj pre viaceré regióny Trenčianskeho a Prešovského kraja. Meteorológovia upozorňujú na zníženú dohľadnosť na 50 až 200 metrov.


Pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Ružomberok a Tvrdošín platia výstrahy pred silným vetrom na horách. V polohách nad 1 500 metrov môže vietor nárazovo dosahovať rýchlosť až do 135 kilometrov za hodinu, v priemere až do 85 kilometrov za hodinu. Výstraha platí do 17.00 h.

SHMÚ
Zdroj: SHMÚ
Domov
Zdieľať
Diskusia