Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
14. marca 2024 o 12:44
Čas čítania 0:42

Predaj U. S. Steelu je v ohrození. Biden má obavy, po zverejnení jeho plánov sa výrazne prepadli akcie spoločnosti

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

U. S. Steel mala Amerika pôvodne predať japonskej spoločnosti za 14 miliárd dolárov.

Americký prezident Joe Biden chce údajne vyjadriť vážne obavy z predaja oceliarní U. S. Steel, píšu Hospodárske noviny s odkazom na Financial Times. Potom ako sa plánované kroky Bidenovej administratívy dostali na verejnosť, akcie spoločnosti sa prepadli o 12 %. 

V oficiálnom vyhlásení má údajne Biden vyjadriť vážne znepokojenie nad navrhovanou akvizíciou japonským Nippon Steelom. K vyjadreniu by malo dôjsť ešte pred návštevou japonského premiéra Fumia Kišidu vo Washingtone, ktorá je naplánovaná na 10. apríla 2024.

K dohode o predaji amerického hutníckeho koncernu U. S. Steel došlo už v decembri 2023. Ten sa mal Japoncom predať za 14 miliárd dolárov. Podľa najnovších informácií však miliardový biznis napokon vôbec nemusí prebehnúť.

Politický rozmer Bidenovho rozhodnutia

Odborníci čítajú Bidenovo váhanie v kontexte predvolebného boja. V Amerike sa blížia prezidentské voľby a Pensylvánia, kde U. S. Steel sídli, je totiž v súboji s Donaldom Trumpom kľúčovým štátom.

Proti miliardovej akvizícii sa napríklad postavila aj odborová organizácia United Steelworkers, ktorá takisto sídli v Pittsburghu v Pensylvánii. Pre USA je Japonsko dôležitý spojenec a Joe Biden môže týmto ťahom riskovať naštrbenie vzťahov Washingtonu s Tokiom. 

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/AP, TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia