Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Eva Thonhauserová TASR
17. marca 2024, 16:08
Čas čítania 1:13

V Bratislave pred konzulátom Ruskej federácie protestujú ľudia. Dôvodom je Navaľnej výzva proti Putinovi

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ľudia v Rusku čakajú disciplinovane a ticho, bez prejavov protestov, plagátov či politických sloganov. Inšpirovali sa nimi aj ľudia v Bratislave.

V okolí konzulátu Ruskej federácie v Slovenskej republike sa zhromažďujú ľudia a Maróthyho ulicu na Palisádach musela polícia dočasne uzavrieť. S najväčšou pravdepodobnosťou ide o podporu akcie Napoludnie proti Putinovi, ktorú v Rusku organizuje Julija Navaľná, manželka zosnulého vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného. 

Vdova po Navaľnom vyzvala Rusov, aby prišli masovo hlasovať v nedeľu napoludnie a symbolicky tak vyjadrili svoj protest proti dlhoročnému vládcovi Kremľa Vladimirovi Putinovi, ktorý vo voľbách nemá skutočného súpera.

Na fotografiách spred viacerých moskovských volebných miestností bolo vidno ľudí rôzneho veku čakajúcich v radoch. Čakali disciplinovane a ticho, bez prejavov protestov, plagátov či politických sloganov.

Protestujúci Rusi.
Protestujúci Rusi. Zdroj: TARS/AP

S myšlienkou prišiel ešte Navaľnyj

Bezprostredne neboli správy ani o tom, že by došlo k zatýkaniu. Vdova Julija Navaľná, ako aj ďalší členovia tímu zosnulého politika predtým vyzvali Rusov, aby prišli do volebných miestností v rámci protestnej akcie s názvom Napoludnie proti Putinovi. S touto myšlienkou prišiel pred svojou februárovou smrťou v ruskom väzení ešte samotný Alexej Navaľnyj.

24. apríla 2024, 15:00 Čas čítania 3:05 Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy

Účasť na protestoch je podľa BBC v Rusku nebezpečnou aktivitou, ale podľa Navaľnej je poludňajšie čakanie pred hlasovacími miestnosťami „veľmi jednoduchou a bezpečnou akciou“, ktorú úrady nemôžu zakázať. Antiputinovsky naladení občania budú môcť vidieť, že je ich mnoho a že sú silní, uviedla Navaľná.

Odpor voči Putinovi 

Zároveň vyzvala Rusov, aby po príchode do volebných miestností volili ktoréhokoľvek kandidáta okrem Putina, zneplatnili svoje hlasovacie lístky alebo na ne napísali veľkými písmenami meno Navaľnyj.

Tvorenie radov pred hlasovacími miestnosťami bolo hlásené aj z iných ruských miest. Rad čakajúcich voličov sa vytvoril aj pred ambasádou Ruska v kirgizskej metropole Biškek. Podľa BBC bol dlhý viac než pol kilometra a tvorili ho prevažne mladí ľudia.

Dav, ktorý sa vytvoril pred slovenským konzulátom Ruskej federácie, je zrejme reakciou na podporu akcie, ktorú organizuje Julija Navaľná s tímom v Rusku. O uzavretí Maróthyho ulice, kde sa konzulát nachádza, informovala bratislavská polícia na sociálnej sieti.

Domov
Zdieľať
Diskusia