Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
26. marca 2024, 19:47
Čas čítania 1:23

Mladík z Humenného chcel spáchať teroristický útok. Opakovane počul hlasy, ktoré mu hovorili, aby vraždil

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na sociálnej sieti Telegram podnecoval ľudí k teroristickým útokom.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala začiatkom mesiaca 19-ročného študenta z Humenného, ktorý schvaľoval terorizmus, vyzýval ľudí na jeho páchanie a prechovával materiály s extrémistickou tematikou, informuje SME.

Vyšetrovateľ NAKA Prezídia Policajného zboru ho obvinil zo zločinu niektorých foriem účasti na terorizme a z prečinu prechovávania extrémistického materiálu.

„Pri domovej prehliadke u obvineného boli zaistené elektronické komunikačné prostriedky a materiály s pravicovou extrémistickou tematikou,“ informovala začiatkom mesiaca hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Obvinený mal doma napríklad šiltovku či amatérske kresby so symbolom ríšskej orlice, ktorá v pazúroch drží pravotočivú svastiku.

Na sociálnej sieti Telegram uverejnil minulý rok v júli príspevok, v ktorom vychvaľoval Andersa Breivika. Ten spáchal v Nórsku v roku 2011 teroristický útok, pri ktorom prišlo o život 77 ľudí. V priebehu mesiacov podporil viacero ďalších teroristov.

„Podporujem úplnú nebielu smrť,“ napísal. Na sociálnej sieti podnecoval k spáchaniu teroristických útokov. „Násilie funguje,“ uverejnil.


„Chlapec sa nezapájal do obvyklého diania svojich rovesníkov a školských aktivít, spomedzi spolužiakov komunikuje len s jednou osobou a má špecifický štýl obliekania evokujúci nemecký vojenský odev,“ píšu v anonymizovanom rozhodnutí.

K činom sa priznal

Pred sudcom vyslovil ľútosť nad svojím konaním a oznámil, že sa už viac nechce a nebude zapájať do diskusií na internetových fórach. Pred vyšetrovateľom sa k činom priznal.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Mladík bol súčasťou militantného akceleracionistického hnutia, ktoré sa snaží vytvoriť rasovo čistú spoločnosť. Súčasťou komunity bol aj strelec, ktorý zabil niekoľko ľudí na Zámockej ulici. O jeho útoku údajne 19-ročný mladík vedel.

V príspevkoch spomínal, že opakovane počul hlasy, ktoré mu hovorili, aby vraždil. Podľa SIS  plánoval teroristický útok počas osláv Nového roka 2024. 

Pustili ho na slobodu

Podľa najnovších informácií ho prepustil Najvyšší súd (NS) SR z väzby na slobodu. Súd síce skonštatoval existenciu väzby, ale nahradil ju dohľadom probačného a mediačného úradníka. 


„Senát Najvyššieho súdu na dnešnom neverejnom zasadnutí v trestnej veci Samuela S. pri existencii väzobných dôvodov prepustil obvineného z väzby na slobodu a nahradil ju dohľadom probačného a mediačného úradníka s povinnosťou obvineného jedenkrát do týždňa hlásiť sa u príslušného probačného a mediačného úradníka,“ priblížila hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová s tým, že senát prijal aj písomný sľub obvineného.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR
Domov
Zdieľať
Diskusia