Do jedálnička na jar odporúča zaradiť medvedí cesnak či bylinky.
Zástupkyňa hlavného hygienika so zameraním na deti a mládež Jana Hamade radí Slovákom zaradiť do jedálnička medvedí cesnak a rôzne bylinky. Pripomína, že Slováci by nemali zabúdať ani na pravidelný pitný režim.
„Bylinky, ale aj klíčky možno pridať do jedál, napríklad šalátov a jarných polievok. Bylinky sú zdrojom veľkého množstva minerálov a vitamínov, ktoré organizmu chýbajú práve v jarných mesiacoch. Počas teplejších dní sa odporúča viac času tráviť vonku na slnku, aby si organizmus syntetizoval vitamín D,“ priblížila.
Odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR odporučili aj medvedí cesnak. „Obsahuje veľa dôležitých látok a vitamínov. Je chutnou doplnkovou prevenciou chrípky a prechladnutia,“ ozrejmili. Mladé listy medvedieho cesnaku môžeš použiť do šalátov, polievok, nátierok, na prípravu prívarkov či pesta.
Hamade zároveň apelovala na vhodný pitný režim. „Ideálne je piť obyčajnú vodu, nesladenú a neperlivú. Vhodné sú minerálne vody s obsahom horčíka. Pitnú vodu možno striedať s nesladenými ovocnými alebo bylinkovými čajmi,“ dodala.
![medvedí cesnak](https://refstatic.sk/article/178e206b55617eddd8b3.jpg?is=1200x2000&s=e8f37eb0cdb7194fa3d4bbcab124cbda29b061deadc73e61baffa8934a06f715)