Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Barbora Fábryová
3. apríla 2024 o 12:46
Čas čítania 0:41

Odborníčka radí konzumovať medvedí cesnak. Použiť ho môžeš rôznymi spôsobmi

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Do jedálnička na jar odporúča zaradiť medvedí cesnak či bylinky.

Zástupkyňa hlavného hygienika so zameraním na deti a mládež Jana Hamade radí Slovákom zaradiť do jedálnička medvedí cesnak a rôzne bylinky. Pripomína, že Slováci by nemali zabúdať ani na pravidelný pitný režim. 

„Bylinky, ale aj klíčky možno pridať do jedál, napríklad šalátov a jarných polievok. Bylinky sú zdrojom veľkého množstva minerálov a vitamínov, ktoré organizmu chýbajú práve v jarných mesiacoch. Počas teplejších dní sa odporúča viac času tráviť vonku na slnku, aby si organizmus syntetizoval vitamín D,“ priblížila.

Odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR odporučili aj medvedí cesnak. „Obsahuje veľa dôležitých látok a vitamínov. Je chutnou doplnkovou prevenciou chrípky a prechladnutia,“ ozrejmili. Mladé listy medvedieho cesnaku môžeš použiť do šalátov, polievok, nátierok, na prípravu prívarkov či pesta.

Pri medveďom cesnaku si však daj pozor, ľahko si ho môžeš pomýliť napríklad s konvalinkou či jesienkou. Tu nájdeš návod, ako rastliny rozpoznáš. 

Hamade zároveň apelovala na vhodný pitný režim. „Ideálne je piť obyčajnú vodu, nesladenú a neperlivú. Vhodné sú minerálne vody s obsahom horčíka. Pitnú vodu možno striedať s nesladenými ovocnými alebo bylinkovými čajmi,“ dodala.

medvedí cesnak
Zdroj: TASR/Roman Hanc
Domov
Zdieľať
Diskusia