Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
31. marca 2024, 12:31
Čas čítania 0:40

Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde, dávaj si však pozor. Ľahko si ho môžeš pomýliť s týmito jedovatými rastlinami

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Konzumácia jesienky či konvalinky môže spôsobiť závažné otravy či dokonca aj smrť.

Pri zbere medvedieho cesnaku treba byť opatrný, je ľahké si ho pomýliť napríklad s konvalinkou či jesienkou. Upozorňuje na to Národné toxikologické informačné centrum (NTIC) Univerzitnej nemocnice Bratislava na svojom webe.


„Medvedí cesnak rastie tak, že každý list má vlastnú stonku a v zemi vlastnú cibuľku. Listy sú pomerne tenké, na dotyk až jemné,“ ozrejmilo NTIC. Konvalinka voňavá má spravidla dva či tri listy, vyrastajúce z jednej stonky, ktorá je na báze obalená blanitou pošvou. Jesienke obyčajnej stonky chýbajú úplne. „Absentuje vôňa a listy sú na pohľad tuhšie,“ dodalo NTIC.

V prípade, že sa po požití zdanlivého medvedieho cesnaku objavia ťažkosti ako napínanie na vracanie, vracanie, bolesti brucha, hnačky, bolesť hlavy či nevoľnosť, NTIC odporúča užiť päť až desať rozdrvených tabliet aktívneho uhlia. Je tiež dôležité ihneď vyhľadať lekársku pomoc.

Nedávno sme upozornili na prípad zo susedného Rakúska, keď si manželský pár pomýlil medvedí cesnak práve s jesienkou. Z jedovatej rastliny si uvarili polievku. Obaja manželia umreli na následky otravy.

Takto rozoznáš medvedí cesnak od jedovatej jesienky aj konvalinky:

konvalinka , medvedí cesnak, jesienka
Zdroj: Národné toxologické informačné centrum
Domov
Zdieľať
Diskusia