Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
3. mája 2024 o 10:32
Čas čítania 0:38

Jednodňová diaľničná známka za pár eur sa stane čoskoro realitou. Skrýva však nástrahu, vodičov môže sklamať

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Rovnaké pravidlá „jednodňovej“ platnosti majú stanovené aj viaceré ďalšie krajiny Európskej únie, ako napríklad Česko, Maďarsko, Poľsko či Rakúsko.

Štát by mal spustiť predaj jednodňových diaľničných známok už od 1. júla tohto roku. Mnohých šoférov však môže odrádzať platnosť danej známky. Nebude platiť 24 hodín, no bude platná len do konca dňa, v rámci ktorého začala platiť, informuje portál Topspeed.sk.  

Niektorí vodiči môžu predpokladať, že známka bude „logicky“ platiť 24 hodín, keďže má prívlastok „jednodňová“. Jeden deň však predstavuje len jeden kalendárny deň, keď môže šofér známku použiť, mnohých tak môže nová známka sklamať. 

Na Slovensku máme po novom rozšírenú ponuku diaľničných známok. K dispozícii sú známky s platnosťou na 365 dní, 30 dní, 10 dní alebo 1 deň. Šoféri, ktorí vlastnia bežné autá do 3,5 tony, za ne zaplatia (v rovnakom poradí) 60 eur, 17 eur, 12 eur alebo 5,4 eura. 

Rovnaké pravidlá „jednodňovej“ platnosti majú stanovené aj viaceré ďalšie krajiny Európskej únie, ako napríklad Česko, Maďarsko, Poľsko či Rakúsko. Zákon o jednodňovej diaľničnej známke je v súčasnosti v druhom čítaní v parlamente. Posunuli ho tam poslanci počas apríla.

Diaľnica v Rakúsku.
Diaľnica v Rakúsku. Zdroj: Unsplash/G-R Mottez
Domov
Zdieľať
Diskusia