Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
7. mája 2024, 10:30
Čas čítania 0:54

Mnohí Slováci majú pred dovolenkou problém. Ministerstvo nestíha vyrábať cestovné pasy, počkáš si dlhé týždne

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Rezort vnútra stále nedodáva všetky pasy v termíne, pripomína možnosť cestovať s občianskym preukazom.

Ministerstvo vnútra SR po nápore žiadostí o cestovný pas zo začiatku roka stále nedokáže vo všetkých prípadoch dodržať 30-dňovú lehotu na vydanie dokladu. Pripomína, že občania SR vrátane detí môžu v rámci Európskej únie a schengenského priestoru využiť občiansky preukaz s fotografiou. 

„Ministerstvo vnútra robí maximum pre to, aby sa lehoty nepredlžovali, aby naši občania mohli vycestovať na dovolenky tak, ako si to naplánovali,“ deklaroval rezort. Napriek zmenám presahujúcim pracovné časy podľa MV SR personalizačné kapacity nestačia na vydávanie pasov v určenom termíne.

MV SR pripomína, že občiansky preukaz s fotografiou možno využiť na plnohodnotné cestovanie v Európskej únii a schengenskom priestore. „Možnosť vydať občiansky preukaz aj dieťaťu existuje od roku 2019. Občanovi mladšiemu ako 15 rokov sa občiansky preukaz vydáva s platnosťou na päť rokov, občanovi mladšiemu ako šesť rokov možno vydať občiansky preukaz s platnosťou na dva roky,“ priblížil rezort.

Rodičia môžu pri cestovaní s deťmi využiť aj detský občiansky preukaz s fotografiou

Detský občiansky preukaz s fotografiou je možné použiť pri cestovaní v rámci Európskej únie, ako aj do ďalších štátov, ktoré ho ako cestovný doklad uznávajú, čiže rovnocenne ako v prípade občanov starších ako 15 rokov. 

16. mája 2024, 15:00 Čas čítania 2:46 Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom

„Ak rodičia s deťmi plánujú dovolenku v krajinách schengenského priestoru, nie je teda potrebné vybavovať dieťaťu cestovný pas, stačí detský občiansky preukaz,“ dodal rezort. Ako poukázal, podrobné informácie o vstupe do každej krajiny nájdete na webových stránkach ministerstva zahraničných vecí.

cestovný pas
Zdroj: TASR/Štefan Puškáš
Domov
Zdieľať
Diskusia