Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
3. júna 2024 o 19:29
Čas čítania 0:44

Slovensko je na chvoste rebríčka blahobytu krajín EÚ. Zlé výsledky majú aj niektoré susedné štáty

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Slovensko je na chvoste rebríčka blahobytu 27 členských krajín EÚ.

  • Najvyšší štandard blahobytu v Európskej únii má v súčasnosti Švédsko. Nasleduje Holandsko a Írsko.
  • Slovensko sa nachádza medzi krajinami s najnižším blahobytom, najhoršie je na tom Chorvátsko.

Prečo je to dôležité: Podľa zverejnených dát by sa Slovensko malo viac zamerať na zvyšovanie blahobytu svojich občanov prostredníctvom efektívnych sociálnych, ekonomických a vzdelávacích politík. Zvyšovanie životnej úrovne a znižovanie sociálnej nerovnosti by malo byť prioritou pre udržateľný rozvoj a stabilitu krajiny.

Širší kontext: Na konci rebríčka 27 členských krajín EÚ v počte nepriaznivých ukazovateľov sa ocitli Chorvátsko (17 z 23 ukazovateľov), za ktorým nasleduje Slovensko a Grécko (13 z 23 ukazovateľov).


Všeobecná prosperita je teda najnižšia v Chorvátsku a voči zvyšku EÚ je výrazne nižšia aj na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku, Poľsku a Grécku. S výnimkou Grécka boli všetky tieto krajiny do roku 1989 súčasťou východného komunistického bloku.


Raritou je aj Estónsko, kde je všeobecná prosperita vyššia než v bohatších krajinách ako Francúzsko či Belgicko. Prieskum rovnako ukázal, že všeobecná prosperita je nižšia ako priemer EÚ v južných členských štátoch, ktoré neboli komunistické, ako je Portugalsko, Španielsko a Taliansko, hoci tieto krajiny sú už desaťročia členmi Únie.

Anketa:
Sme na správnom mieste?
Áno.
Nie, mali by sme byť vyššie.
Nie, patríme ešte nižšie.
Áno.
38 %
Nie, mali by sme byť vyššie.
19 %
Nie, patríme ešte nižšie.
43 %
Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Christian Lue
Domov
Zdieľať
Diskusia