Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
12. júna 2024 o 11:42
Čas čítania 0:38

Vláda zvýšila ďalší príspevok. Opatrovatelia si od 1. júla prilepšia o desiatky eur

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny zvýšilo peňažný príspevok pri opatrovaní fyzickej osoby.

  • Sadzba na jednu hodinu osobnej asistencie sa zvýši na 5,83 eura.
  • Výška peňažného príspevku pri opatrovaní jednej fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) sa zvýši na 615,50 eura mesačne. Zároveň aj príspevok na opatrovanie dvoch alebo viacerých fyzických osôb s ŤZP, a to na 818,60 eura mesačne.
  • Podľa návrhu ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša (Hlas-SD) sa zvýšia všetky výšky peňažného príspevku na opatrovanie.

Prečo je to dôležité: Vyššie sadzby príspevkov reflektujú uznanie náročnosti a dôležitosti práce opatrovateľov a osobných asistentov. To môže motivovať viac ľudí k práci v tejto oblasti a zvýšiť kvalitu poskytovanej starostlivosti.

Citát: „U opatrovateľa v produktívnom veku, ako aj u opatrovateľa poberajúceho niektorú zo zákonom ustanovených dôchodkových dávok pri opatrovaní jednej fyzickej osoby s ŤZP sa peňažný príspevok na opatrovanie navrhuje zvýšiť na sumu čistej minimálnej mzdy na rok 2024,“ uviedol predkladateľ.

Širší kontext: Výška sadzby na jednu hodinu osobnej asistencie a výška peňažného príspevku na opatrovanie sa ustanovuje vždy k 1. júlu.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: FOTO TASR/Dušan Hein
Domov
Zdieľať
Diskusia