Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík
13. júna 2024 o 12:54
Čas čítania 0:47

V Bratislave sa opäť rozmnožili komáre. Hlavné mesto do boja nasadilo aj drony

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: V hlavnom meste sú premnožené komáre. Bratislava sa ich snaží eliminovať aj využitím poľnohospodárskych dronov.

➔ Bratislavský magistrát proti komárom nasadil selektívny larvicíd, ktorý roznášajú drony priamo do vody s larvami komárov.
➔ Látka dokáže zabiť larvy komárov, pre iné živočíchy je však neškodná.
➔ Nasadené drony sú vo výške 15 metrov a v diaľke 600 metrov od svojich operátorov, informuje RTVS.

Prečo je to dôležité: V Európe neustále rastie počet komárov, pričom množstvo z nich patrí k druhom, ktoré môžu šíriť nebezpečné a vážne choroby. Bratislava je v poslednom čase vystavená povodniam, výdatným dažďom a mlákam, čo predstavuje ideálne podmienky na neustále množenie komárov.

Citát: „Drony prichádzajú do úvahy v prípade tejto povodňovej situácie a voda sa vylieva na územie. Vtedy je hlavne priestor pre drony,“ uvádza pre RTVS koordinátor regulácie komárov Michal Stano. 


Širší kontext: Prvé larvy komárov sa začali v Bratislave objavovať začiatkom tohto roka vo februári. Monitoring, vďaka ktorému sú známe potenciálne liahniská, vykonáva hlavné mesto pravidelne.

V systémových intervaloch sa odoberajú vzorky vody, čo umožňuje zistenie počtu lariev aj ich umiestnenie. Zásahy však nemôžu vykonávať vo všetkých oblastiach na Slovensku. K zakázaným patria najprísnejšie ochranné pásma, miesta blízko zdrojov pitnej vody či súkromné pozemky.

Keď chceš vedieť viac, prečítaj si tieto články:

12. júna 2024 o 17:50 Čas čítania 0:36 MAPA: V Európe sa rýchlo šíria nebezpečné komáre. Prenášajú život ohrozujúcu horúčku MAPA: V Európe sa rýchlo šíria nebezpečné komáre. Prenášajú život ohrozujúcu horúčku
23. mája 2024 o 6:46 Čas čítania 0:30 V českej Břeclavi evidujú premnoženie kalamitných komárov. Mesto sa nachádza v blízkosti slovenských hraníc V českej Břeclavi evidujú premnoženie kalamitných komárov. Mesto sa nachádza v blízkosti slovenských hraníc
8. apríla 2024 o 12:47 Čas čítania 0:28 Na Slovensku sa premnožil nebezpečný hmyz. Najjedovatejšieho chrobáka nikdy nechytaj Na Slovensku sa premnožil nebezpečný hmyz. Najjedovatejšieho chrobáka nikdy nechytaj
Domov
Zdieľať
Diskusia