Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
8. apríla 2024, 12:47
Čas čítania 0:28

Na Slovensku sa premnožil nebezpečný hmyz. Najjedovatejšieho chrobáka nikdy nechytaj

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Tekutina, ktorú vylučuje, obsahuje prudko jedovatú látku.

Odborníci zistili, že na Slovensku sa prudko zvýšil počet jedovatého hmyzu. Májka fialová je na našom území považovaná za najnebezpečnejšieho chrobáka. Krásne sfarbený hmyz je prudko jedovatý a odborníci radia, aby sme sa mu vyhli, informuje portál iMeteo.

Májku fialovú by si v žiadnom prípade nemal chytať do rúk. Napriek tomu, že chrobák pôsobí veľmi neškodne a jeho sfarbenie sa môže zdať mnohým veľmi atraktívne, vylučuje tekutinu, ktorá obsahuje prudko jedovatú látku.

8. apríla 2024, 10:32 Čas čítania 0:39 FOTO: Muž autom zablokoval smetiarov. Tí sa mu pomstili originálnym spôsobom FOTO: Muž autom zablokoval smetiarov. Tí sa mu pomstili originálnym spôsobom

Hemolyfma, ktorá sa podobá olejovým kvapkám, obsahuje alkaloid kantaridín, ktorý pre človeka môže byť smrteľný už pri požití veľmi malej dávky. Podľa odborníkov stačí 30 miligramov. Chrobák už v minulosti spôsobil niekoľko problémov aj dospelým ľuďom. Postihnuté miesto, na ktoré hmyz vylúčil svoju látku, pripomína popáleninu a nepríjemne bolí.

májka fialová
Zdroj: Wikimedia Commons/Ladislav Luppa



Domov
Zdieľať
Diskusia