Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
23. mája 2024 o 6:46
Čas čítania 0:30

V českej Břeclavi evidujú premnoženie kalamitných komárov. Mesto sa nachádza v blízkosti slovenských hraníc

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Premnoženie kalamitných komárov evidujú epidemiológovia v českom meste Břeclav.

V okolí českého mesta Břeclav, ktoré sa nachádza v blízkosti slovenských hraníc, sa premnožili kalamitné komáre. Podľa odborníkov zatiaľ nehrozí šírenie nebezpečných chorôb, no situácia sa môže zmeniť, informuje TN.CZ.

„Blíži sa riziko výskytu komárov, ktoré môžu prenášať napríklad západonílsku horúčku. Zatiaľ sa u nás pozitivita nezistila. To nebezpečenstvo sa však k našim hraniciam blíži každým rokom. Nebezpečné druhy sú už v tesnej blízkosti našich hraníc, a sú už dokonca aj v severnejších častiach Nemecka, takže nás ich šírenie obkročilo,“ informuje epidemiológ Roman Prymula.

Podľa odborníkov sa môžu do našich končín dostať choroby, ktoré nie sú typické pre naše pásmo. „Ide o infekčné choroby, ktoré sa predtým šírili v subtrópoch a teraz sú aj v Taliansku. A je možné, že prídu aj na juh Moravy,“ uviedol epidemiológ Petr Smejkal.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: James Gathany, CDC, Public domain, via Wikimedia Commons
Domov
Zdieľať
Diskusia