Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Nina Miščíová TASR
4. júla 2024 o 8:25
Čas čítania 0:40

Ruské príjmy z predaja ropy a plynu prudko vzrástli. Pomáhajú im hlavne dva veľké trhy

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Príjmy Ruska z predaja ropy a plynu v 1. polroku prudko vzrástli.

  • Príjmy Ruska z predaja ropy a zemného plynu sa v prvom polroku 2024 v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zvýšili o 41 % na 5,698 bilióna rubľov (65,12 miliardy USD, 60,7 miliardy eur).
  • Na vývoj pozitívne vplývali rastúce ceny ropy a slabší rubeľ.
  • Na celý rok 2024 si vláda naplánovala príjmy z predaja ropy a plynu vo výške 10,7 bilióna RUB, čo je o 21 % viac ako v predchádzajúcom roku.

Prečo je to dôležité: Vojenský konflikt na Ukrajine podnietil Západ k uvaleniu sankcií na ruský energetický sektor s cieľom spôsobiť Rusku finančné straty. Ak by boli Rusi aj naďalej v strate, mohlo by ich to motivovať k ukončeniu konfliktu. 

Širší kontext: Počas šiestich mesiacov do konca júna sa cena ruskej ropnej zmesi Ural pohybovala v priemere na úrovni 69,1 USD za barel (159 litrov), zatiaľ čo v prvom polroku 2023 to bolo 52,5 USD za barel. Moskve sa však podarilo odkloniť vývoz ropy z Európy do Indie a Číny, čím si zabezpečila pre svoj rozpočet veľmi potrebné finančné toky. 

Domov
Zdieľať
Diskusia