Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
8. júla 2024 o 19:24
Čas čítania 1:08

Šutaj Eštok reaguje na správy o údajnej brutalite košických policajtov. Odkazuje, že ak sa ich činy potvrdia, pôjdu do civilu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Minister vnútra uvádza, že ak vyšetrovanie potvrdí porušenie zákona v Košiciach, policajti pôjdu ihneď do civilu.

  • Minister vnútra  reaguje na správy o brutálnom čine košických policajtov. Tvrdí, že ak sa porušenie zákona potvrdí, policajti budú trestne stíhaní a pôjdu okamžite do civilu.
  • Taktiež povedal, že v prípade, ak padnú obvinenia, budú postavení mimo služby.
  • Prípadom sa zaoberá Úrad inšpekčnej služby (ÚIS), ktorý vedie trestné stíhanie vo veci pre trestné činy zneužívania právomocí verejného činiteľa, ublíženia na zdraví a sexuálneho násilia.

Prečo je to dôležité: Ak by sa policajná brutalita potvrdila, ide o závažné porušenie práv a povinností zo strany košických policajtov. To môže mať vážne dôsledky pre verejnú dôveru v bezpečnostné zložky. Nie je vylúčené, že na polícii pracujú agresívni policajti, ktorí sa brutálnych činov dopustili už aj v minulosti.  

Širší kontext: Policajti 11. júna na Námestí Maratónu mieru v Košiciach údajne obmedzili na slobode jedného muža. K nezákonnej brutalite zo strany viacerých policajtov malo dôjsť pri jeho vypočúvaní na obvodnom oddelení Košice-Staré Mesto na Pribinovej ulici. Košickí policajti údajne brutálne mlátili zadržaného a do konečníka mu strčili palicu ukončenú guľou. Podľa lekárskej správy muž utrpel pomliaždenie hrudníka, ranu na hornom viečku, podliatiny okolo očníc a niekoľko podliatin na celom tele.

3. októbra 2024 o 16:30 Čas čítania 1:17 KOMENTÁR: Zastrašovanie ľudí v nočných podnikoch bude pokračovať. Drogy na tácke by však kukláči mali hľadať na iných miestach KOMENTÁR: Zastrašovanie ľudí v nočných podnikoch bude pokračovať. Drogy na tácke by však kukláči mali hľadať na iných miestach

V tom istom košickom oddelení zažili policajnú brutalitu aj v roku 2020. Policajti zadržali 23-ročného Jakuba, ktorého na výsluchu brutálne bili a kopali. Muž skončil s viacnásobne prasknutou lebkou na operačnom stole. Policajti pri vyšetrovaní klamali a tvrdili, že si nič nepamätajú. Jedného z policajtov poslal súd do väzenia na 4 roky, voči čomu sa v roku 2022 odvolal. 

Opozičná strana SaS v pondelok informovala, že pre policajné násilie v Košiciach bude iniciovať na parlamentnom ľudskoprávnom výbore poslanecký prieskum. Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) bude o tom komunikovať s vedením Policajného zboru a bude sa pýtať aj na pripravované systémové a preventívne opatrenia.

5. júla 2024 o 10:16 Čas čítania 1:07 Košickí policajti údajne dobili a sexuálne napadli zadržaného. Do konečníka mu strčili palicu a kopali ho do hlavy Košickí policajti údajne dobili a sexuálne napadli zadržaného. Do konečníka mu strčili palicu a kopali ho do hlavy
Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Pavol Zachar
Domov
Zdieľať
Diskusia