Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
12. júla 2024 o 19:34
Čas čítania 0:57

Zlodeji cez dovolenky využívajú rafinované triky. Polícia vysvetľuje, ako si dokážu overiť, že nie si doma

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Dovolenkári často podceňujú bezpečnosť svojich domovov pred odchodom do zahraničia.

  • Polícia upozorňuje na zlodejov, ktorí využívajú dovolenkovú sezónu a vykrádajú prázdne domy, informuje RTVS.
  • Policajti radia neinformovať na sociálnych sieťach o dovolenke a pred odchodom poriadne pozatvárať okná aj dvere.
  • Pomôcť môže aj to, keď tvoj dom sem-tam skontroluje známy a vyberie poštu. Plná schránka je pre zlodejov mnohokrát znamenie, že už dlhšie nie si doma.
  • Z rovnakého dôvodu sa snažia hádzať do dvorov rodinných domov odpadky. Ak ich neupraceš, domyslia si, že si preč. Podobný pocit vzbudzujú aj stále zatiahnuté žalúzie.

Prečo je to dôležité: Domy, ktoré sú zjavne prázdne, sú atraktívnejším cieľom pre zlodejov. Zabezpečenie domu napríklad uzamknutím všetkých dverí a okien, inštaláciou bezpečnostných systémov a upozornením susedov môže pomôcť predísť vlámaniam.

Citát: „Treba využiť všetky dostupné zabezpečovacie zariadenia, ktoré máte. Najmä mechanické – zatvoriť dvere alebo okná. Často sa stáva, že ľudia majú aj dobré bezpečnostné dvere, aj ich uzamknú, ale nechajú okno napríklad na takzvanú vetračku. Každý takýto vchod je vchodom aj pre zlodeja,“ povedal pre RTVS hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek.

17. októbra 2024 o 10:00 Čas čítania 1:10 Máš už plné zuby jesenného počasia? Milka spustila súťaž, s ktorou môžeš vyhrať dovolenku alebo 200 eur každý deň Máš už plné zuby jesenného počasia? Milka spustila súťaž, s ktorou môžeš vyhrať dovolenku alebo 200 eur každý deň

Širší kontext: Zlodeji v rodinných domoch využívajú rôzne triky. Napríklad do záhrady vhodia nejaký odpadok a čakajú, či ho niekto vyhodí. Dovolenkári by si však okrem toho mali dávať pozor aj na kybernetickú bezpečnosť. Zdieľanie fotografií z dovolenky v reálnom čase môže prilákať nežiaducich návštevníkov k tvojmu domu v čase, keď si preč. Preto by si mal počkať so zdieľaním fotografií až do návratu.

Prečítaj si aj tieto články: 

6. júla 2024 o 18:04 Čas čítania 0:50 Počas dovolenky ťa môžu ľahko vykradnúť. Odborníci upozorňujú, na čo si pri cestovaní dávať pozor Počas dovolenky ťa môžu ľahko vykradnúť. Odborníci upozorňujú, na čo si pri cestovaní dávať pozor
2. júla 2024 o 8:15 Čas čítania 0:32 Polícia upozorňuje na nový typ krádeží na Slovensku. Zlodeji začali pri vykrádaní bytov využívať premyslenú stratégiu Polícia upozorňuje na nový typ krádeží na Slovensku. Zlodeji začali pri vykrádaní bytov využívať premyslenú stratégiu
22. mája 2024 o 12:30 Čas čítania 6:20 Okradol ma podvodník na Facebooku, takto som ho s policajtmi chytila Okradol ma podvodník na Facebooku, takto som ho s policajtmi chytila
Domov
Zdieľať
Diskusia