Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Aneta Gospičová
14. augusta 2024 o 18:27
Čas čítania 1:23

Ako by vyzeralo Slovensko v roku 2028 po útoku Ruska? Úrad vlády SR ostro kritizuje fiktívne noviny, označuje ich za hoax

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Fiktívny týždenník opisuje udalosti, ktoré by nám hrozili v prípade, keby Rusko porazilo Ukrajinu. Úradu vlády sa to však nepozdáva.

  • Úrad vlády na sociálnej sieti kritizuje projekt fiktívnych novín „Podzemný kuriér“, ktoré opisujú potenciálnu situáciu Slovenska v roku 2028, kedy by nás po vystúpení z NATO napadlo Rusko.
  • Autorom projektu o fiktívnom Slovensku je reportér Tomáš Forró, ktorý ho pripravil s pomocou nemenovaných novinárov a analytikov.
  • Podľa Úradu vlády SR ide o hoax aj napriek tomu, že autori priamo uvádzajú, že noviny sú iba fikciou.
  • Úrad vlády SR tvrdí, že autori zneužívajú strach, zasievajú semienka paniky, prekračujú hranice slušnosti a manipulujú s realitou.

Prečo je to dôležité: Autori projektu si kladú otázku: „Čo sa stane, ak padne Ukrajina a ruská armáda zaútočí proti nám?“. V demokratickej spoločnosti by mali byť fiktívne scenáre a diskusie o hypotetickom vývoji v krajine vítané ako spôsob stimulovania verejnej diskusie. Ako objasňuje aj novinár Tomáš Forró, priznaná fikcia a hoax sú dva rozdielne termíny.

Citáty:„Tento plátok manipuluje realitou a zastrašuje obyvateľov absurdnými scenármi o vojne, policajnom terore, útokoch Ruska na Slovensko a o zabraní územia Slovenska maďarskými separatistami,“ píše v stanovisku Úrad vlády SR.

19. septembra 2024 o 12:10 Čas čítania 2:29 Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov

Autori to však jasne odmietajú. „Cieľom tejto iniciatívy nie je šíriť strach a paniku, ale pokojne a triezvo upozorňovať na veľmi konkrétnu hrozbu, akej čelí naša krajina a celý región uprostred najväčšieho ozbrojeného konfliktu od 2. svetovej vojny,“ oponujú tvorcovia Podzemného kuriéra.

Širší kontext: Autor Tomáš Forró uvádza, že fiktívny týždenník Podzemný kuriér prináša desivo realistický pohľad na našu možnú budúcnosť. Forró obvinenia Úradu vlády SR odmieta a na príklade objasňuje, aký je rozdiel medzi hoaxom a priznanou fikciou.

„Milý Úrad vlády. Rozdiel medzi hoaxom a fikciou:
- Hoax má za cieľ vedome šíriť klamstvá, no tvári sa pri tom ako seriózna informácia, ako fakt. Napríklad keď Róbert Fico tvrdil, že v Kyjeve nie je vojna, bol to hoax.
- Naše noviny sú nijako neskrývaná fikcia. Netvária sa ako fakty, práve naopak. Je to uvedené v ich vodotlači, na prvej strane, v kampani, skrátke všade,
odkazuje novinár Úradu vlády SR.

Tomáš Forró je dlhoročný vojnový reportér, ktorý sa špecializuje na konflikt na Ukrajine. Za svoje reportáže získal viacero slovenských aj českých novinárskych ocenení.

Prečítaj si aj tieto články:

14. augusta 2024 o 14:45 Čas čítania 0:52 Smer, Hlas-SD a SNS reagujú na protesty: Ak dôjde k ďalšiemu atentátu, zodpovednosť bude niesť opozícia na čele so Šimečkom Smer, Hlas-SD a SNS reagujú na protesty: Ak dôjde k ďalšiemu atentátu, zodpovednosť bude niesť opozícia na čele so Šimečkom
14. augusta 2024 o 11:59 Čas čítania 0:33 V STVR riešia kritické statusy zamestnancov. Vedenie ich upozorňuje na možné porušenie pravidiel V STVR riešia kritické statusy zamestnancov. Vedenie ich upozorňuje na možné porušenie pravidiel
14. augusta 2024 o 7:28 Čas čítania 0:41 Minister Susko kritizuje protesty. Tvrdí, že opozícia v horúčavách ohrozuje zdravie ľudí Minister Susko kritizuje protesty. Tvrdí, že opozícia v horúčavách ohrozuje zdravie ľudí
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Úrad vlády (@uradvladysr)

Domov
Zdieľať
Diskusia