Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
18. augusta 2024 o 8:05
Čas čítania 1:08

Na Kamčatke udrelo extrémne silné zemetrasenie. Sopka Šiveluč následne vyvrhla popol až do výšky 9 kilometrov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Kamčatka patrí k najaktívnejším seizmickým oblastiam sveta.

Na sopke Šiveluč na polostrove Kamčatka na ruskom ďalekom východe došlo v noci na nedeľu k erupcii. V danej oblasti predtým zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou 7,0.


Stĺp sopečného popola, ktorý vulkán vychrlil, dosiahol výšku osem kilometrov. Ako upozornili miestne úrady, popol môže ohroziť bezpečnosť leteckej dopravy.


Šiveluč je najsevernejšia aktívna sopka na Kamčatke. Nachádza sa 45 kilometrov od obce Kľuči v okrese Usť-Kamčatsk, kde žije asi 5000 ľudí.


Epicentrum silného zemetrasenia, ktoré v oblasti zaznamenali v noci na nedeľu, sa nachádzalo v Beringovom mori, asi 108 kilometrov juhovýchodne od mesta Petropavlovsk-Kamčatskij a v hĺbke šesť kilometrov pod morským dnom.


Zemetrasenie bolo okrem Petropavlovska-Kamčatského citeľné aj v okresoch Viľučinsk, Jelizovskij a Usť-Kamčatsk. K zraneniam ľudí a materiálnym škodám podľa dostupných správ nedošlo.


Miestna pobočka geofyzikálneho úradu uviedla, že v najbližších dňoch treba v Petropavlovsku-Kamčatskom očakávať pomerne silné dotrasy - s intenzitou do piatich stupňov.


Kamčatka patrí k najaktívnejším seizmickým oblastiam sveta:
nachádza sa tam okolo 200 sopiek, z ktorých 29 je činných. Najvyššia z nich - Kľučevskaja - má výšku 4750 metrov.

Domov
Zdieľať
Diskusia