Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
5. septembra 2024 o 6:55
Čas čítania 0:58

Odborník o bombových hrozbách na školách: Šutajove Eštokove kamery pred školami sú placebo, teroristu to od útoku neodradí

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Kráľovič zvýrazňuje potrebu efektívnejších a reálnejších riešení.

  • Bývalý štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Martin Královič tvrdí, že nainštalovanie kamier pred školy a ich zobrazovanie na obvodných oddeleniach Policajného zboru (PZ) je placebo riešenie.

  • Podľa neho nejde o reálne opatrenie na minimalizáciu hrozby teroristického útoku. Uviedol to v reakcii na zámer ministra vnútra SR Matúša Šutaja Eštoka po bombových hrozbách na školách. 

  • Podľa Královiča je amatérske myslieť si, že takýto profesionál - terorista sa nechá odradiť kamerou pred školou a že ho to odradí od útoku.

Citát:„Autorov výhražných emailov naša polícia a tajná služba nevedia odhaliť už niekoľko mesiacov. Sám minister dnes povedal, že je to zložité, že sú to profesionáli,“ poznamenal Královič.

Prečo je to dôležité: Kamery pred školami podľa Královiča nezabránia skutočným hrozbám, čo môže poukazovať na potrebu efektívnejších a reálnejších opatrení na ochranu škôl a prevenciu radikalizácie mládeže.

Širší kontext: Královič upozornil na nedostatočné kapacity policajného zboru a navrhol posilniť ich, ako aj rozšíriť kompetencie miestnych polícií. Navrhol viac investovať do prevencie radikalizácie mládeže, venovať sa duševnému zdraviu a lepšie pripraviť školských zamestnancov na krízové situácie.


Šutaj Eštok chce najneskôr do konca septembra priniesť na rokovanie vlády materiál o Národnom projekte kamerového systému pre základné a stredné školy. Krok by mal preventívne pomáhať pri možnom vzniku hybridných hrozieb v budúcnosti. Kamerový systém by mal podľa neho monitorovať vstup do areálu škôl a informovať o podozrivých osobách v ich areáli, keďže kamery by mali byť schopné identifikovať osoby podľa tváre.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež: 

4. septembra 2024 o 8:01 Čas čítania 0:25 AKTUÁLNE: Aj v stredu nahlásili bombu na viacerých školách v Bratislave aj na východe Slovenska AKTUÁLNE: Aj v stredu nahlásili bombu na viacerých školách v Bratislave aj na východe Slovenska
4. septembra 2024 o 13:50 Čas čítania 0:36 Nové informácie o bombových hrozbách na školách: Vytvára ich automat, dohľadávanie bude preto náročnejšie Nové informácie o bombových hrozbách na školách:  Vytvára ich automat, dohľadávanie bude preto náročnejšie
4. septembra 2024 o 11:05 Čas čítania 0:15 AKTUÁLNE: Polícia preveruje bombové hrozby na súdoch na celom Slovensku AKTUÁLNE: Polícia preveruje bombové hrozby na súdoch na celom Slovensku
Domov
Zdieľať
Diskusia