Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eva Thonhauserová
včera 17. októbra 2024 o 7:38
Čas čítania 0:59

Dnešných pracujúcich čakajú nižšie dôchodky. Tieto ročníky budú zasiahnuté najviac

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ľudia narodení po roku 1981 budú musieť čeliť nevýhodám, ktoré staršie ročníky nemali.

  • Ľudia narodení približne po roku 1981 môžu mať v budúcnosti nižšie dôchodky, pretože od roku 2004 sa doba štúdia na strednej a vysokej škole už nezapočítava do obdobia dôchodkového poistenia. Tento rozdiel môže mať výrazný dopad na výšku dôchodkov pre tieto ročníky. 
  • Okrem štúdia sa zmenili aj pravidlá pre započítavanie obdobia evidencie na úrade práce. Od roku 2001 sa táto doba započítava len v prípade, že osoba poberala dávky, a od roku 2004 sa už nezapočítava vôbec. To znamená, že ľudia narodení po roku 1981 môžu mať kratšiu dobu poistenia v porovnaní so staršími ročníkmi, vysvetľuje odborník Jozef Mihál. 
  • Pre ženy je znevýhodnením aj to, že od roku 2004 sa do obdobia poistenia síce započítava doba výchovy detí, no len s nízkym bodovým hodnotením. To môže ovplyvniť ich priemerný mzdový bod, z ktorého sa počíta výška dôchodku. To môže mať za dôsledok zníženie celkovej sumy dôchodku.

Prečo je to dôležité: Zmeny v pravidlách pre započítavanie rôznych období môžu mať výrazný dopad na výšku dôchodkov pre budúce generácie penzistov. Mihál varuje, že ľudia narodení po roku 1981 budú musieť čeliť nevýhodám, ktoré staršie ročníky nemali. 

Širší kontext: Dôchodkový systém sa menil v rokoch 2001 a 2004, čo ovplyvnilo spôsob, akým sa započítava doba štúdia, evidencie na úrade práce a výchovy detí. Kým staršie ročníky majú tieto obdobia započítané, mladší poistení budú mať kratšie obdobia dôchodkového poistenia. Tieto zmeny môžu v budúcnosti viesť k nižším dôchodkom a väčším rozdielom medzi jednotlivými ročníkmi.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež: 

2. októbra 2024 o 9:22 Čas čítania 0:55 TABUĽKA: Títo Slováci pôjdu do dôchodku až po sedemdesiatke. Pozri si prehľad podľa veku TABUĽKA: Títo Slováci pôjdu do dôchodku až po sedemdesiatke. Pozri si prehľad podľa veku
15. októbra 2024 o 7:34 Čas čítania 1:01 Budúca generácia penzistov bude na tom s dôchodkami ešte horšie. Treba sa pripraviť na rozdiely v stovkách eur, tvrdí expert Budúca generácia penzistov bude na tom s dôchodkami ešte horšie. Treba sa pripraviť na rozdiely v stovkách eur, tvrdí expert
11. októbra 2024 o 14:59 Čas čítania 0:51 Sociálna poisťovňa prepočítava predčasné dôchodky. Mnohým seniorom sa zvýšia ich penzie Sociálna poisťovňa prepočítava predčasné dôchodky. Mnohým seniorom sa zvýšia ich penzie
Domov
Zdieľať
Diskusia