Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Aneta Gospičová SITA
dnes 15. októbra 2024 o 7:34
Čas čítania 1:01

Budúca generácia penzistov bude na tom s dôchodkami ešte horšie. Treba sa pripraviť na rozdiely v stovkách eur, tvrdí expert

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Penzisti prídu o stovky eur.

  • Budúca generácia dôchodcov bude na tom s dôchodkami ešte horšie ako súčasná, tvrdí odborník na dane a odvody Jozef Mihál.
  • Podľa Mihála existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu prispieť k znižovaniu dôchodkov pre budúce generácie. Jedným z hlavných je nezapočítanie doby štúdia na strednej a vysokej škole do dôchodkového poistenia od roku 2004.
  • Senior ročníka 1962 má napríklad započítaných osem rokov štúdia, zatiaľ čo dôchodca ročníka 1988 nemá započítanú dobu štúdia do dôchodkového poistenia.

Citát: „Od roku 2001 sa doba evidencie na úrade práce započítava do získanej doby dôchodkového poistenia len za dobu, kedy daná osoba poberala dávku (podporu), od roku 2004 sa doba evidencie na úrade práce nezapočítava vôbec,“ upozorňuje Mihál. To môže podľa jeho slov výrazne ovplyvniť dĺžku získanej doby dôchodkového poistenia pre niektoré generácie.

Širší kontext: Ďalším faktorom je tiež to, že pri výpočte priemerného osobného mzdového bodu (POMB) sa ženám do výpočtu započítava doba výchovy detí, doba na materskej alebo rodičovskej dovolenke, až od roku 2004. Priznáva sa im osobný mzdový bod niečo nad 0,5, čo im podľa odborníka kazí výsledný priemerný osobný mzdový bod.


Seniorka ročníka 1962 nemá započítaných päť rokov výchovy detí do výpočtu POMB, ktoré má hodnotu 1. Zatiaľ čo dôchodkyňa narodená 1988 má započítaných päť rokov výchovy detí, preto má POMB 0,93. Mihál dodal, že pri hypoteticky rovnakej dôchodkovej hodnote a valorizácii má však pani Jarmila, ročník 1962, dôchodok o 27 % vyšší, respektíve pri priznaní dôchodok o 254 eur vyšší, ako ho bude mať pani Miroslava, ročník 1988, o 26 rokov.

Prečítaj si aj tieto články:

11. októbra 2024 o 14:59 Čas čítania 0:51 Sociálna poisťovňa prepočítava predčasné dôchodky. Mnohým seniorom sa zvýšia ich penzie Sociálna poisťovňa prepočítava predčasné dôchodky. Mnohým seniorom sa zvýšia ich penzie
8. októbra 2024 o 17:58 Čas čítania 0:24 Konsolidačný balíček spôsobí penzistom výrazný škrt v dôchodkoch. Ročne prídu o stovky eur Konsolidačný balíček spôsobí penzistom výrazný škrt v dôchodkoch. Ročne prídu o stovky eur
4. októbra 2024 o 6:49 Čas čítania 1:01 Slovenskí penzisti žijúci mimo EÚ musia splniť dôležitú povinnosť. Čas majú do 15. októbra Slovenskí penzisti žijúci mimo EÚ musia splniť dôležitú povinnosť. Čas majú do 15. októbra

Domov
Zdieľať
Diskusia