Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko TASR
14. apríla 2023 o 13:30
Čas čítania 0:52

Slovensko chce zaviesť špeciálny cestovný lístok, ktorý by platil na všetky vlaky, autobusy aj MHD. Takto by to malo fungovať

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podľa návrhu zákona by mal jeden cestovný lístok platiť na všetky druhy verejnej osobnej dopravy.

Tarifné a prepravné podmienky medzi železničnou dopravou, prímestskou autobusovou dopravou a mestskou hromadnou dopravou sa môžu zjednotiť. Cestovať by sa mohlo pomocou jedného prepravného lístka všetkými prostriedkami verejnej osobnej dopravy.

Vyplýva to z návrhu zákona o verejnej a osobnej doprave, ktorý v piatok schválila vláda. Návrh predložilo Ministerstvo dopravy SR.

Rezort v predkladacej správe uviedol, že sa má zákonom zvýšiť efektivita systému verejnej osobnej dopravy či počet cestujúcich. Ministerstvo dopravy zároveň uviedlo, že cieľom zákona je zlepšenie koordinácie a nadväzností jednotlivých druhov dopravy prevádzkovanej vo verejnom záujme prostredníctvom koordinačného orgánu vo verejnej osobnej doprave. Koordinačným orgánom má byť Národná dopravná autorita.

Vyčlenili takmer 27 miliónov eur

Na tieto účely sú podľa predkladacej správy z plánu obnovy a odolnosti k dispozícii finančné zdroje vo výške 26,6 milióna eur. „Časť týchto zdrojov sa dá v prvej fáze použiť aj na zriadenie NADA,“ uvádza sa v predkladacej správe. NADA má zabezpečovať plnenie reformy 2 plánu obnovy a odolnosti.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

„NADA bude vykonávať pre objednávateľov činnosti spojené so zabezpečením dopravnej obslužnosti územia a dopravnou integráciou územia Slovenskej republiky, napríklad pripravovať návrhy cestovných poriadkov, tarify, prepravných poriadkov a podobne,“ priblížilo ministerstvo v predkladacej správe.

Účinnosť navrhuje MD od 1. augusta okrem ustanovení týkajúcich sa národného integrovaného cestovného lístka. Účinnosť pri jednom cestovnom lístku na všetky prostriedky verejnej osobnej dopravy sa navrhuje od 1. januára 2025.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Michal Svítok
Domov
Zdieľať
Diskusia