Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
21. apríla 2023 o 14:18
Čas čítania 0:29

Postrachom cestných pirátov na Slovensku budú aj mestskí policajti. Chystaná novinka im povolí rozdávať nové pokuty

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nový zákon by mohol platiť od začiatku roka 2024.

Mestským policajtom by sa mohli rozšíriť kompetencie. Vyplýva to z návrhu zákona, na ktorom sa zhodla vláda. Ak návrh zákona o obecnej polícii prejde parlamentom, zmeny budú platiť od nového roka, informuje denník Pravda. 

Nový zákon by rozšíril právomoci mestských policajtov vo viacerých smeroch. Podľa nového zákona by mestskí policajti mohli kontrolovať požitie alkoholu dychovou skúškou alebo nariadiť odber krvi. Zároveň by získali právomoc zastaviť auto v prípade podozrenia, že vodič jazdi pod vplyvom omamných látok. Rovnako by tak vodičov mohli požiadať o predloženie dokladov a zadržať vodičský preukaz

Vstupom zákona do platnosti by Slovákov čakala ďalšia veľká zmena. Rozšírené kompetencie by mestským policajtom umožnili aj kontrolu rýchlosti. V prípade dopravných priestupkov a neuposlúchnutia výzvy príslušníka polície budú môcť udeliť aj blokovú pokutu.

Mestská polícia
Zdroj: TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia