Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Veronika Dlesková
21. mája 2023, 17:11
Čas čítania 0:58

V pražskej nemocnici leží už sedem rokov. Pacient nevie rozprávať a nikto nepozná jeho meno

Kategória:
Uložiť Uložené
V pražskej nemocnici leží už sedem rokov. Pacient nevie rozprávať a nikto nepozná jeho meno
Zdroj: Unsplash/Olga Kononenko/voľne na použitie

V pražskej motolskej nemocnici leží na prístrojoch sedem rokov. Podľa lekárov je mentálne na úrovni ročného dieťaťa, rozprávať však nevie a nikto ani netuší, či rozumie česky.

Neznámy muž leží na prístrojoch vo Fakultnej nemocnici v Motole takmer sedem rokov. Lekári sa mu pokúsili dať nové meno Adam Letenský. Adam podľa biblickej postavy a Letenský podľa miesta, kde bol nájdený. Začiatkom týždňa však Najvyšší súd rozhodol o tom, že nemocnica nemá právo dať mužovi novú identitu. Podľa súdu totiž identitu má, len je neznáma. 

Incident poukázal na rozsiahlejší problém, s ktorým si český právny systém nevie poradiť. „Takýto prípad je zatiaľ jediný. Je však pravdepodobné, že podobná situácia môže nastať v budúcnosti znova,“uviedla hovorkyňa motolskej nemocnice Pavlína Danková. Bez identity sa pacient ocitá úplne mimo akejkoľvek právnej normy a všetky náklady na liečbu musí platiť nemocnica. 

Pri prevoze do nemocnice nemal muž so sebou žiadne doklady a nikto nevedel, kto je. Preto nemocnica posunula prípad polícii. Ani tej sa však nepodarilo zistiť identitu záhadného muža. „Nemocnica opakovane oslovovala Políciu Českej republiky, ministerstvo vnútra, osoby, ktoré majú znalosti o ľuďoch bez domova pohybujúcich sa na území Prahy,“ opisuje Danková. 

21. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 5:21 Účinkoval v českom Milionárovi a za vyhraté peniaze si nakúpil vražedné zbrane. Lesný vrah mal nadpriemerné IQ a necítil emócie Účinkoval v českom Milionárovi a za vyhraté peniaze si nakúpil vražedné zbrane. Lesný vrah mal nadpriemerné IQ a necítil emócie

Do nemocnice muža priviezli vo vážnom stave. Podľa rozsudku potreboval neodkladnú starostlivosť „z dôvodu poruchy vedomia, respektíve pádu z výšky“, píše iDnes. „Kvalita interakcie zodpovedá veku maximálne do jedného roka života, s úplnou absenciou reči,“znie opis jeho stavu. 

„Podľa vyjadrení primárky aj napriek diagnóze, ktorú neznámy muž má, je spôsobilý byť na prístrojoch nažive ďalších 30 či 40 rokov a z jeho prejavu sa nedá povedať, či rozumie alebo nerozumie česky,“uviedol súd v rozsudku. Čo bude s mužom ďalej, sa zatiaľ nevie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia