Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
23. mája 2023, 17:31
Čas čítania 0:28

Novinka: Títo rodičia budú mať nárok na nový príspevok od štátu. Prezidentka odobrila kľúčový zákon

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Cieľom novely školského zákona je kompenzovať rodičom náklady spojené s nemožnosťou umiestnenia detí do verejnej materskej školy z kapacitných dôvodov.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala novelu školského zákona, ktorá ráta so zavedením príspevku rodičom detí, ktoré z kapacitných dôvodov nedostali miesto vo verejnej materskej škole. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Cieľom novely školského zákona je kompenzovať rodičom, respektíve zákonným zástupcom detí náklady spojené s nemožnosťou umiestnenia detí do verejnej materskej školy z kapacitných dôvodov.

„Predkladaný zákon má motivovať štát na budovanie siete materských škôl, podporovať rodinu a pozitívne vplývať na výzvy spojené s demografickým vývojom na Slovensku,“ uviedli autori novely.

Kompenzácia nákladov by sa mala realizovať formou rodičovského príspevku. Právna úprava zároveň definuje podmienky získania príspevku. Nárok na jeho priznanie by mal vzniknúť zákonnému zástupcovi dieťaťa po preukázaní, že sa neúspešne pokúšal umiestniť dieťa do verejnej MŠ.

deti, rodina, príspevok
Zdroj: Unsplash/AltumCode, Alexander Dummer
Domov
Zdieľať
Diskusia