Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
28. mája 2023, 15:27
Čas čítania 1:11

Afganka si musela požičať kadičky aj mikrovlnku. Napriek šikane Talibanu sa jej tak podarilo vyštudovať prestížnu univerzitu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Afganská absolventka Behishta Khairudddin vyštudovala chemické inžinierstvo na jednej z najlepších vysokých škôl v Indii. Keďže vo svojej rodnej krajine má štúdium zakázané, laboratórne experimenty sa snažila robiť z domu.

Mladej Afganke sa napriek nadvláde Talibanu podarilo vyštudovať jednu z najlepších vysokých škôl v Indii. Dvadsaťšesťročná Behishta Khairudddin tento rok získala titul na Indickom technologickom inštitúte IIT-Madras. Dievča študovalo z domu na diaľku a na laboratórne experimenty používalo požičané kadičky a mikrovlnnú rúru svojej sestry, píše The Times of India.

Behishta Khairudddin, ktorá sa úplne sama naučila hovoriť plynulou angličtinou, sa zapísala na magisterské štúdium chemického inžinierstva v roku 2021. Vtedy Taliban prevzal v Afganistane moc a ženám zakázal študovať. Z tohto dôvodu sa na školu takmer nedostala, napokon sa jej to podarilo aj so štipendiom.

„Necítim voči sebe žiadnu ľútosť. Ak ma zastavíte, nájdem si iný spôsob. Je mi ľúto teba, Taliban, pretože máš silu, máš všetko a nepoužívaš to. Si to ty, kto by mal cítiť ľútosť, nie ja,“ povedala v telefonickom rozhovore pre The Times of India.

Jediné riešenie je vzdelanie, vraví absolventka 

Vzdelanie bolo v rodine Behishty vždy prioritou. „Narodila som sa vo vzdelanej rodine, ktorá ma podporovala. Môj otec študoval spoločenské vedy a mama je lekárkou. Moja staršia sestra je doktorandkou na IIT a tiež uviazla v Afganistane. Druhá sestra študovala právo a brat sociálne vedy.“

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Mladá absolventka vraví, že v Afganistane cíti potrebu vzdelávacieho systému. Ak to budúca vláda dovolí, chcela by priniesť štandardy inštitútu IIT-Madras aj do svojej rodnej krajiny. Myslí si, že jediným riešením situácie v krajine je vzdelanie, a rovesníčkam radí, aby sa čo najviac samovzdelávali.

Taliban do veľkej miery obmedzil práva žien v krajine. Od prevzatia moci zakázal dievčatám študovať na stredných a vysokých školách, ženám obmedzil prístup k zamestnaniu a nariadil im, aby si na verejnosti zakrývali celé telo a hlavu.

Domov
Zdieľať
Diskusia