Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
29. mája 2023, 14:35
Čas čítania 0:56

Lukašenko ponúka atómovky štátom v Európe a Ázii. Za takýchto podmienok chce rozdávať jadrové zbrane rôznym krajinám

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Minsk a Moskva majú podľa Lukašenka jedinečnú možnosť spojiť sa.

Jadrové zbrane môžu byť dostupné pre všetkých, ak sa akákoľvek krajina chce pridať do Zväzového štátu Ruska a Bieloruska. Vyhlásil to bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v rozhovore zverejnenom v nedeľu večer. 

Rusko minulý týždeň pokročilo vo svojich plánoch rozmiestniť taktické jadrové zbrane v Bielorusku. Ide pritom o vôbec prvé rozmiestnenie takýchto zbraní mimo Ruska od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991, čo znepokojilo Západ.

V rozhovore pre ruskú štátnu televíziu Lukašenko uviedol, že treba strategicky pochopiť, že Minsk a Moskva majú jedinečnú príležitosť zjednotiť sa. Bieloruský líder je pritom spomedzi susedných krajín najbližším spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Nikto nie je proti tomu, aby Kazachstan alebo iné krajiny mali s Ruskou federáciou rovnako blízky vzťah, ako máme my,“ povedal Lukašenko.

„Ak sa niekto bojí... tak je to veľmi jednoduché. Pripojte sa k Zväzovému štátu Ruska a Bieloruska. To je všetko – jadrové zbrane budú pre všetkých,“ dodal. Zdôraznil, že ide o jeho postoj, nie postoj Ruska.

Spolupráca Ruska a Bieloruska zosilnela

Rusko a Bielorusko sú formálne súčasťou zväzového štátu, teda aliancie týchto dvoch bývalých sovietskych republík. Rusko použilo územie Bieloruska aj na spustenie svojej invázie na Ukrajinu vlani vo februári. Rusko-bieloruská vojenská spolupráca odvtedy zosilnela a na území Bieloruska sa konajú aj spoločné vojenské cvičenia.

15. marca 2024, 13:47 Čas čítania 1:28 Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok

Bieloruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že do krajiny dorazila z Ruska ďalšia jednotka mobilných raketových systémov zem-vzduch S-400. Tieto systémy budú podľa rezortu čoskoro pripravené na nasadenie do bojovej služby.

putin lukašenko
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia