Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
5. júna 2023, 10:37
Čas čítania 0:54

Unikli tajné dokumenty. Ukazujú, kto vraj potichu zásobuje Rusko muníciou

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Dokumenty ešte nie sú overené, no bezpečnostný zdroj potvrdil, že ide o autentický text.

Britská televízna stanica získala dokumenty, ktoré údajne dokazujú, že Irán predáva Rusku muníciu na boj na Ukrajine. Ide o kontrakty na dodávky streliva a ďalšieho vojenského vybavenia v hodnote takmer dva milióny dolárov.

Pravosť šestnásťstranového dokumentu, ktorý je datovaný 14. septembrom minulého roka, ešte nebola potvrdená. Dobre informovaný bezpečnostný zdroj však pre Sky News uviedol, že ide o sto percent autentický text.

Kontrakt sa týka dodávok rôznych typov delostreleckých granátov, tankovej munície a rakiet v cene viac než jeden milión dolárov. Na tento kontrakt nadväzuje ešte ďalšia päťstranová zmluva na dodávky kanónov a munície pre húfnice a tanky T-72 v hodnote približne 740-tisíc dolárov.

Pravosť dokumentov ešte neoverili

Stanica Sky News vo svojej pondelňajšej správe upozornila, že zatiaľ nebola schopná overiť pravosť ani jednej z týchto zmlúv z nezávislých zdrojov. Ruské a iránske veľvyslanectvo v Británii bezprostredne nereagovali na žiadosti, aby sa k celej záležitosti vyjadrili.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Sky News podľa svojich vyjadrení tieto dokumenty poskytla na nahliadnutie ukrajinskému premiérovi Denysovi Šmyhaľovi počas jeho májovej návštevy Spojeného kráľovstva, keď absolvoval aj stretnutie z britským ministrom zahraničných vecí Jamesom Cleverlym. Londýn a Kyjev vtedy uviedli, že pravosť týchto materiálov preveria a podniknú kroky v prípade, ak sa ich pravosť potvrdí.

Cleverly pripomenul, že Británia už voči Iránu zaviedla sankcie v reakcii na to, že Irán dodáva Moskve bojové drony, ktoré ruské sily masívne využívajú na útoky na ukrajinské mestá.

putin
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia