Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Aneta Gospičová
9. júna 2023, 9:48
Čas čítania 1:05

Na štedrý príspevok vo výške 350 € majú nárok tisíce mladých Slovákov. Poukazy na notebooky sa míňajú pomaly, varuje štát

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Štát na projekt Digitálny žiak vyčlenil 65,4 milióna eur.

Tisícky študentov majú nárok na príspevok na notebook či tablet vo výške 350 eur. Aj keď možnosť registrácie do systému končí už koncom júna, o príspevok si zatiaľ požiadala iba necelá polovica všetkých žiakov, ktorí na to majú nárok, informuje portál tvnoviny.sk.

Podľa úradov je problémom fakt, že nie každá slovenská domácnosť má k dispozícii vybavenie a pripojenie na to, aby mohla o príspevok požiadať. Navyše, mnohí rodičia ani študenti o príspevku doteraz ani len nepočuli, ale nájdu sa aj takí, ktorí zľavu vo výške 350 eur ani nechcú.

Problém majú znevýhodnené skupiny

Ukázalo sa, že stredoškoláci s registráciou problém nemajú, no najväčšie ťažkosti sa objavili u ľudí zo sociálne znevýhodnených skupín. Práve preto sa štát rozhodol výzvu na registráciu pre tieto skupiny žiakov predĺžiť až do konca septembra. 

Pre prvákov na strednej škole a piatakov na osemročných gymnáziách sa týmto krokom nemení prakticky nič, ak nie sú zo sociálne znevýhodneného prostredia. Termín registrácie pre nich štandardne skončí na konci júna.

Do konca júna by malo kódy na techniku dostať až 30-tisíc žiakov. Žiadosť o príspevok si môžeš vyplniť na tomto odkaze.

Kto má nárok na príspevok?

Príspevok je určený všetkým prvákom stredných škôl na akademický rok 2022/2023.

Nárok na príspevok majú aj žiaci z akéhokoľvek ročníka pochádzajúci z rodín v hmotnej núdzi, ak príjem členov z jednej domácnosti nedosahuje sumy životného minima.

Príspevok môžu získať aj žiaci, ktorí majú vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie o tom, že ich špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú výlučne z vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí.

Príspevok sa týka aj žiakov, ktorí sú členmi domácností, ktoré neprekračujú 60 percent mediánu príjmu. Príspevok dostanú na základe potvrdenia o výške príjmu, resp. dokladu o nevykonávaní zárobkovej činnosti.
notebook
Zdroj: Shutterstock/Hrytsiv Oleksandr
Domov
Zdieľať
Diskusia