Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
11. júna 2023 o 16:17
Čas čítania 0:52

Môžeš grilovať na balkóne? V týchto slovenských mestách ti za grilovačku v bytovke hrozí pokuta

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Sused sa na teba môže sťažovať, uspeje v prípade, že porušuješ domový poriadok, všeobecne záväzné nariadenie alebo zákon.

Chceš si dopriať klobásku či tofu z grilu, ale nevieš, či je to na balkóne povolené? Zisťovali sme, aké zákony a pravidlá túto obľúbenú aktivitu definujú. Vedenia niektorých miest túto činnosť plošne zakázali a v prípade porušenia ti hrozí pokuta.

27. augusta 2022 o 12:30 Čas čítania 7:17 TEST klobások na gril: Ktorá bola suchá a presolená? Odráža cenový rozdiel kvalitu grilovacích produktov? TEST klobások na gril: Ktorá bola suchá a presolená? Odráža cenový rozdiel kvalitu grilovacích produktov?

Grilovanie na balkóne vo všeobecnosti upravuje domový poriadok. Ten býva v bytovkách vyvesený, prípadne je prílohou k zmluve vlastníctva či k nájomnej zmluve. Jednoducho pohľadaj zmienku o griloch, otvorených ohňov a pod. a zistíš, či môžeš. Podľa Slovenského zväzu bytových družstiev zákaz platí najmä v novších stavbách, píšu Aktuality.

Ale pozor, aj keby to domový poriadok nezakazoval, v niektorých mestách platí plošný zákaz grilovať na balkónoch a terasách. Konkrétne ide o mestá Prešov a Žilina, kde môžeš dostať 33-eurovú pokutu (v správnom konaní až 150 eurovú). Naopak, v Trnave, Nitre či v Bratislave podobné všeobecne záväzné nariadenie nie je, a tak sa stačí riadiť domovým poriadkom.

Anketa:
Zvykneš grilovať na balkóne?
Áno
Nie
Áno
26 %
106 Hlasov
Nie
74 %
306 Hlasov

Ak žiješ v meste, kde plošný zákaz nie je a nenachádza sa ani v domovom poriadku, stále nie si za vodou. Aj Občiansky zákonník sa dotýka témy grilovania, najmä v kontexte toho, že hlukom, prachom, pachmi či dymom môžeš obťažovať susedov. V prípade, že ťa preto navštívi policajná hliadka, ti opäť hrozí pokuta vo výške 33 eur. Minimalizovať šancu toho, že sa susedia naozaj sťažovať budú, môžeš tým, že si zadovážiš bezdymový gril.

Domov
Zdieľať
Diskusia