Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
21. júna 2023, 14:19
Čas čítania 0:39

Finančná správa hlási veľkú zmenu. Od 1. júla zverejní nové tlačivo, dostupné bude online

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Finančná správa ho zavedie kvôli zavedeniu zníženej sadzby DPH.

Finančná správa pripravila novú verziu kontrolného výkazu k dani z pridanej hodnoty, ktorá bude k dispozícii od 1. júla tohto roka. Dôvodom je zavedenie zníženej 5-percentnej sadzby DPH, ktorá má prispieť k zlepšeniu prostredia na výstavbu štátom podporovaného nájomného bývania s regulovanou výškou nájomného a so zárukou dlhodobého bývania.

„V zákone o DPH bola zavedená druhá znížená sadzba DPH vo výške 5 % zo základu dane. Jej vykázanie v kontrolnom výkaze bude možné prostredníctvom nového formulára s označením KVDPHv23, ktorý pripravila finančná správa,“ priblížila hovorkyňa daniarov Martina Rybanská.

Nový formulár bude možné podať cez portál finančnej správy alebo prostredníctvom aplikácie eDane od 1. júla, a to za zdaňovacie obdobie júl, resp. tretí kvartál tohto roka. Za zdaňovacie obdobie jún, resp. druhý kvartál sa bude podávať kontrolný výkaz ešte na vzore s označením KVDPHv21.

Okrem možnosti uviesť druhú zníženú sadzbu dane nedošlo podľa hovorkyne z obsahovej stránky oproti predchádzajúcej verzii formulára k žiadnym ďalším zmenám. Nová verzia od 1. júla plne nahrádza predchádzajúcu verziu, platnú od 1. januára 2021.

Domov
Zdieľať
Diskusia